Font del Comú


Dosrius (Maresme )
Coordenades GPS:41.5948,2.4071Clica per veure la ubicació.
Alçada:144 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre-2014


Emplaçada al nord del nucli antic, a peu de la carretera de Canyamars i al final del carrer Sant Isidre fent cantonada amb la pujada del Castell.


El conjunt format per la font i el safareig fou concebut com una construcció aïllada, de planta rectangular, amb coberta de teula àrab a quatre vessants amb claraboia de vidre per permetre l'entrada de llum, recolzada en una estructura de bigues i quatre pilars de fusta. Obert a la trama viària per dos costats, amb un muret de protecció al davant, i pels altres dos és voltat per un cos d'edifici de planta baixa, de nova construcció. Aquest safareig que es construí l'any 1916, en origen no estava cobert, i només un plàtan hi feia ombra. La font queda en un racó; és un pilar amb coronament corbat per on mana l'aigua mitjançant un broc d'acer inoxidable i cau en una pica quadrada que alimenta el safareig. El safareig està partit per dues peces; la primera és petita, allargada i queda al costat de la font, la segona és més gran, amb tres cares disposades per rentar-hi la roba.
La font té, també, dues etapes, l'anterior a la instal·lació de la xarxa d'aigua corrent (anys 1970), i la posterior. Abans s'havia d'anar a buscar l'aigua a la font per cobrir les necessitats de la casa, tant per a la cuina com per a la neteja. Per tant, la font del Comú ha abastat d'aigua moltes de les cases de Dosrius. Veure gent amb galledes o càntirs era el més habitual. Avui, la font ha recobrat interès, sobretot per part dels forasters, que, els caps de setmana, omplen garrafes d'aigua per emportar-se-les a la ciutat. Per a la gent de Dosrius, abans i ara, passar per davant del safareig del Comú representa fer un glop d'aigua bona i fresca.
Segons documents de l'Arxiu Històric Municipal de Dosrius, en un acta de data 20 de desembre de 1915 consta que es va acordar que a causa de la construcció del camí veïnal entre Dosrius i Canyamars havia de desaparèixer el safareig públic, per la qual cosa es van comprometre a fer tots els passos necessaris per construir-ne un de nou, a prop del vell. Per tant, abans que es construís la carretera de Canyamars (1914-1917), el safareig estava situat a l'actual carrer de Lluís Moret, al mur que actualment separa el Safareig del Comú i el carrer Sant Isidre de la carretera de Dosrius a Canyamars, on fins aproximadament a mitjà de la dècada de 1980 hi havia un abeurador per al bestiar, que es va fer desaparèixer. Segons explica la gent gran, l'abeurador i el rajolí corresponien al safareig antic, que finalment va ser desmuntat. Es va anivellar el terreny, atès que la zona quedava més enfonsada de com és actualment. Fou aleshores quan es va fer la distribució que actualment té la part alta del carrer Lluís Moret: construcció del nou safareig del Comú, construcció del mur o paret que separa el carrer Sant Isidre de la carretera i construcció de la torre on hi ha el distribuïdor de l'aigua. La pica per esbandir que hi ha actualment sembla que es va construir posteriorment, tot i que es desconeix exactament l'any.