Font de la Plaça


Dosrius (Maresme )
Coordenades GPS:41.5941,2.4068Clica per veure la ubicació.
Alçada:142 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre-2014


Font situada a la plaça d'Espanya, al mig del casc antic del poble, envoltada de cases entre mitgeres de planta baixa i pis que recolzen en la carretera de Canyamars, a l'inici i al centre de les escales d'accés a l'església parroquial.


La font actual consta d'un volum escalonat a tres nivells: el primer, arran de terra, és una plataforma graó d'accés a la pica; el segon nivell és el que conté la pica de pedra granítica maclada entre dos murets que la suporten, i, a sota, hi ha la portella metàl·lica que tanca l'armari de manteniment; el tercer nivell conté el broc de metall i forma una jardinera de mur de paredat, de perfil còncau, amb un revestiment en el frontispici de rajoles ceràmiques de color vermellós de terra cuita, emmarcades per dues franges verticals de rajoles vidriades policromes amb dibuixos geomètrics. Te un bon doll d'aigua.
L'antiga Font de la Plaça no estava ubicada en el lloc de l'actual, estava recolzada al mur de Can Dama, a la dreta del magnífic empedrat que des de la plaça anava cap a l'església. Unes fortes pluges de l'any 1974 malmeten fortament l'empedrat i com a conseqüència es decidí canviar la fisonomia de la plaça tot fent l'escalinata i la font que hi ha avui dia. La font havia abastat d'aigua a moltes cases veïnes fins que s'instal·là la xarxa d'abastament d'aigua a la dècada dels 70 del segle passat, era un lloc de trobada de dones, homes i mainada, que tot el dia anaven i venien a buscar aigua per a usos domèstics i/o a fer un glopet.