Font del Malpàs


Dosrius (Maresme )
Coordenades GPS:41.6055,2.4868Clica per veure la ubicació.
Alçada:402 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre-2014
Caminades:
I-165  Clica per enllaçar amb la caminada I-165.


Localitzada al veïnat de Rupit, al peu del Camí Ral que porta de la Serra de Polseruda a Rupit, a l'oest del Turó de Montalt, davant mateix del trencall que baixa al veïnat de Rimbles. Un dels camins per accedir-hi és la pista del veïnat Rimbles, passant per les masies de Can Gel, Can Rimbles, Can Llibre, Can Rogent i Can Brugueras. Aproximadament un quilòmetre després de Can Brugueras anem a petar al Camí Ral que ens talla, amb una enorme pedra granítica que bifurca el camí a dreta i esquerra; a l'altra banda hi trobem la font.


Conjunt d'escala i mur sinuós, situat a peu i per sota del camí Ral. Mitjançant una escala de graons amb estesa àmplia s'accedeix a una petita superfície encerclada per murs de paredat, que incorporen tres bancs de fusta. En un racó queda la sortida d'aigües; una modesta roca adossada a un dels murets acull el galet d'acer inoxidable del qual brolla l'aigua i cau en un bassal quadrat de pedra arran de terra. La font es troba a peu de muntanya, ensotada a frec de terra; li fan de teulada dos plàtans i un pollancre, del qual cal destacar-ne la gran alçada, que fa ombra al conjunt. Una densa vegetació d'arbusts, pollancres i plàtans li fan de fons.
L'estat actual és mèrit de l'Associació Excursionista la Soca que l'any 1988 va dur a terme una bona restauració, una placa deixa constància d'aquest fet. El seu nom es deu al fet que havia estat un camí de difícil accés. La font actual es va construir davant de l'antiga a causa que l'anterior es va malmetre per l'eixamplament del camí. La font havia estat propietat de la família Molins Gorina, però aquesta féu una donació gratuïta a favor de l'Ajuntament de Dosrius, que l'acceptà, segons acta de la sessió plenària de data 22 de novembre de 2001. Aquesta font, atès que està situada a l'indret on es bifurquen camins importants i en un lloc de pas, és força concorreguda i visitada per esportistes, excursionistes, caminants, amants de la natura i dels boscos. A escassos 25 metres, al costat de la cruïlla de camins, disposem d'una taula amb bancs de fusta aixoplugada per una teulada d'uralita que ens serveix d'abric en cas de pluja.