Font del Pericó


Mataró (Maresme )
Coordenades GPS:41.5588,2.4464Clica per veure la ubicació.
Alçada:117 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre-2014


Emplaçada a la carretera que porta al veïnat de Valldeix, a tocar de la riera homònima, al costat mateix de la primera estafeta de correus d'Espanya, davant de la masia de Can Català. Emplaçada a la carretera que porta al veïnat de Valldeix, a tocar de la riera homònima, al costat mateix de la primera estafeta rural de correus construïda a Espanya, davant de la masia de Can Català.


La font queda en un espai enjardinat, en forma de terrassa arbrada i un xic enlairada respecte la carretera. Al fons trobem la font, adossada al marge de la muntanya. El frontal és quadrat, d'uns 3x3 metres, construït amb carreus de pedra i maó vist, amb dos contraforts a banda i banda que esdevenen dos llargs bancals. Al mig hi trobem una llosa de pedra amb el nom de la font gravat i a sota el broc d'acer inoxidable per on brolla l'aigua que cau en una pica allargada de pedra picada.
Al nom "pericó", els habitants de Mataró i d'altres indrets del Maresme li donen dues accepcions (a part de ser un tipus d'herba) que no recullen els diccionaris; la primera fa referència a qualsevol dipòsit de repartiment d'aigües, sigui de mina o de rec, la segona accepció equival a qualsevol sobreeixida d'aigües de mina, coneguda també per aixernador. La Font del Pericó és el punt d'unió de tres mines, i de la sobreeixida s'alimenta la font. Històricament les tres mines que arribaven al Pericó subministraven aigua als antics molins de Valldeix.