Font de l'Anselm Clavé


Tiana (Maresme )
Coordenades GPS:41.4804,2.2692Clica per veure la ubicació.
Alçada:109 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre-2014


Emplaçada al capdamunt del carrer Matas, fent confluència amb els carrers Mediterrani i Marquès de Monistrol, en un extrem d'una placeta enjardinada.


Font mural d'una sola cara, feta de maons vistos amb el frontal aplacat amb rajoles formant triangles grogs i verds. Al mig hi ha l'aixeta per on raja l'aigua que cau en un bassal rectangular d'obra vista que descansa directament a terra. A l'altre extrem de la plaça podem veure el monument a l'Anselm Clavé en record de la seva visita a la vila el 1854. Tant la placeta com el monument i la font van ser inaugurats per la Festa Major del 1959 en honor al fundador dels Cors de Clavé.

Josep Anselm Clavé, músic, poeta i polític, nasqué a Barcelona el 1824 i fou, des de jove, un republicà nat, prenent part activa en la revolta de Barcelona de l'any 1843, del resultat de la qual es va passar dos anys empresonat a la Ciutadella de Barcelona. Projectà la creació de societats corals populars que servissin de centre d'instrucció pels obrers. A Tiana va venir-hi l'any 1854 a passar una temporada fugint de les greus circumstàncies per les que estava passant Barcelona: l'epidèmia del còlera i el moviment revolucionari de marcat caràcter social, com a conseqüència dels quals, els teatres estaven tancats i els espectacles suspesos. Clavé aprofità l'ocasió per venir a treballar una temporada a Tiana. Aquí, a l'antic Cafè de Dalt, l'actual restaurant L'Avi Mingo, posà en marxa un cor de jovent, el primer que hi hagué a Tiana, i que l'acompanyava quan cantava cançons, tocava la guitarra o feia sonar la flauta. Un cop tranquil·litzada la capital, passada l'epidèmia i apaivagats els aires de revolució, en Clavé tornà a Barcelona, deixant a Tiana una flama que encara conserva avui dia la Societat Coral Joventut Tianenca, el "Coro", tal com s'anomena correntment.