Font de l'Atlàntida


Viladrau (Osona )
Coordenades GPS:41.8240,2.4046Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,117 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre-2014
Caminades:
I-173  Clica per enllaçar amb la caminada I-173.


Es troba al camí que porta de coll de Borderiol a la font de Felip Graugés, a uns 450 metres al sud-oest en línia recta del coll de Bordoriol i a uns 135 metres al nord-oest en línia recta del corral de la Vila. Per accedir-hi ens situem al mateix coll de Borderiol des d'on enfilem per un camí que marxa en sentit sud-oest. Uns 225 metres més enllà deixem a la dreta el corriol que baixa a la font de Pastors i uns 125 metres més endavant trobem un trencall a la dreta que en uns 100 metres ens porta a la font.


El conjunt el formen un mur de pedra rogenca que ajuda a contenir les terres del camí, amb dos brocs situats a la part baixa, a mig pam l'un de l'altre i a diferent alçada; el superior és una aixeta sense maneta, l'altre un tub de ferro. L'aigua cau a un bassal quadrat de pedra i desguassa travessant el petit replà. Al costat de la font disposem d'un banc de pedra per seure adossat al mur que li fa de respatller, convidant-nos a gaudir de la font i de les vistes cap al Sot de Gèmena i al poble de Viladrau.

Font construïda l'any 1978, patrocinada per l'Àngel Rabat i dedicada al centenari de l'immortal poema verdaguerià, l'Atlàntida. Un gravat en un corcat tauló de fusta així ens ho explica. Va ser restaurada l'any 2011, rebaixant-ne les terres que tapaven el banc, però encara falta l'escut de Catalunya original.

Rep el nom del famós poema de Mn. Cinto Verdaguer, l'Atlàntida, escrit el 1877, format per 10 cants, una introducció i una conclusió, que narra les peripècies d'Hèracles per Iberia, l'enfonsament del continent dels atlants, la creació del Mar Mediterrani i el final descobriment de les Amèriques.