Font Xiri


Viladrau (Osona )
Coordenades GPS:41.8146,2.3879 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,193 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre-2014
Caminades:
I-173  Clica per enllaçar amb la caminada I-173.


Localitzada a peu del camí que porta de la font de Llops a la font Rupitosa, just al creuar el torrent de la Gémena a escassos 5 metres a la dreta de la font de l'Avet Blau.


La font és senzilla; un tub d'acer inoxidable encastat a unes pedres a la part baixa del marge. Al damunt hi ha una placa collada a una pedra, malauradament trencada, on encara es veu el nom de la font.

És dedicada a Lluís Mª Xirinacs (1932-2007), polític, doctor en filosofia, sacerdot, senador constituent i autor català. Xirinacs va intervenir en la Caputxinada de finals dels anys 60. El 1968 afrontà un consell de guerra acusat de ser l'inspirador del Front d'Alliberament de Catalunya i participà en diverses vagues de fam en solidaritat amb els imputats en el Procés de Burgos. Va rebre la medalla de l'Associació Mundial de la Pau. Fou candidat al premi Nobel de la pau l'any 1975. Va ser el senador independent més votat en les eleccions de 1977 i en la història de les eleccions al Senat. Participà en el procés d'elaboració de la Constitució Espanyola de 1978, i proposà una constitució alternativa completa, basada en una confederació d'estats.