Font Rupitosa


Viladrau (Osona )
Coordenades GPS:41.8180,2.3833Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,214 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre-2014
Caminades:
I-173  Clica per enllaçar amb la caminada I-173.


Emplaçada a peu de la pista que puja des de la font de Llops i porta al Pujol de Muntanya, entre el turó Gros del Pujol i coll Roig, a escassos 25 metres de la llera esquerra del torrent de la Font Rupitosa o sot del Tremedal, segons quin mapa es miri. S'hi pot accedir des de coll de Bordoriol pel camí de Matagalls fins coll de Joan, i d'aquí trencar per la pista que surt per la dreta indicada com a "Matagalls per font dels Mosquits". Un cop arribats a la font de Llops i traspassada la cadena del camí; defugim el camí de l'esquerra que puja al Matagalls passant per la font dels Mosquits i agafem la pista de la dreta que ens durà per una densa fageda primer a les fonts de l'Avet Blau i Xiri, i després a aquesta. Des de coll de Bordoriol cal caminar uns 3,4 quilòmetres.


La font consisteix en un tub de ferro encastat a la roca del marge, a un metre d'alçada, per on raja l'aigua que cau a un bassal de pedra arran de terra i després s'escola a través del camí per anar a trobar el torrent que porta el seu nom. Al costat de la font disposem d'un bancal de pedra per seure mentre gaudim de les bones vistes que se'ns obren des d'aquí.
Hi ha qui diu que el nom de la font té origen en la visió que es té des d'aquí cap al nord, doncs la font és orientada a Rupit. Altres afirmen que el nom prové del llatí "rupes"(roca), en honor del gran penyal d'on sorgeix l'aigua de la font.
Arranjada pel CEA Santa Marta l'any 2000, fou dedicada als educadors ambientals, tal i com ho testimonia una placa adossada al pedró identificatiu de la font. Darrera el pedró trobem una bossa amb una capsa on a dins hi ha una llibreta per escriure allò que ens vingui al cap mentre gaudim de l'entorn, i al davant hi ha dibuixada una branca d'heura i inscrites dues dites molt encertades; la primera, atribuïda al cabdill amerindi Seath'tl i adreçada al president dels EUA al 1855, que diu:
La terra no pertany a les persones
ans el contrari,
les persones pertanyen a la terra.

Seath'tl, més conegut com a Seattle (1786-1866), fou cap de la tribu duwamish-suquamish. Al 1854 fou convençut de signar el tractat de Port Elliott i de retirar-se a una reserva amb tota la tribu. Fou partidari de la convivència entre indis i nord-americans, contrari a l'alcohol i als abusos a la seva gent.