Font del Dr. Carulla


Viladrau (Osona )
Coordenades GPS:41.8467,2.3916Clica per veure la ubicació.
Alçada:815 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre-2014


Ubicada dins el nucli urbà, a la plaça del Dr. Carulla, en una zona enjardinada, al costat mateix de la capella de la Pietat.


Es tracta d'una gran pedra protegida a ambdós costats per dos magnífics exemplars de castanyer d'Índies. L'aigua raja mitjançant una aixeta de polsador i cau en un bassal quadrat de pedra. Al mur de la capella que dóna a la plaça hi ha una placa commemorativa dedicada al Dr. Carulla que alhora dóna nom a la plaça.

Fins al 1899, on ara és la plaça amb els jocs infantils, hi havia el cementiri de Viladrau. Al treure el cementiri, l'espai es convertí en un tancat per guardar les ovelles transhumants que venien de la Cerdanya en direcció a la Plana de Vic o cap a Palautordera. Els pastors dormien a l'entrada de la Capella de la Pietat. Es per això que té aquest porxo tan magnífic que protegeix de la neu i la rosada.

La font fou erigida el 1913 en honor al Dr. Valentí Carulla i Margenat ( Sarrià 1864 - Sarrià 1923), que fou un insigne metge, fou catedràtic i rector de la Universitat de Barcelona entre els anys 1913 i 1923, president de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, entre d'altres mèrits. Va ser un dels instigadors de Viladrau com a lloc d'estiueig entre les classes benestants barcelonines de finals de segle XIX. El 1919 li fou concedit el marquesat de Carulla.
Un altre insigne metge i deixeble del Dr. Carulla, el Dr. Ariet, li dedicà unes paraules:
"Com una mostra fefaent de simpatia i com a fidel reflex de l'espontània expressió del ver i profund respecte que envers vostra honorable personalitat sent el qui, en un temps, fou vostre deixeble respectuós, i com a prova d'agraïment per les vostres freqüents intervencions en profit del poble de Viladrau (...), com a tribut d'afectuosa consideració per les moltes atencions que a mon estimat pare, Senyor meritíssim, vos dediqui aquesta humil memòria".