Font de Miquel


Viladrau (Osona )
Coordenades GPS:41.8458,2.3934Clica per veure la ubicació.
Alçada:823 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre-2014


La localitzem a la sortida del poble per l'est, en un racó de la gran plaça centrada a l'antic camí que puja a Sant Marçal, a pocs metres de l'emblemàtic hostal de la Glòria. Si venim del poble aquest camí rep el nom de carrer Torreventosa, i després de la plaça, el de passeig de Ramón Bofill.


La peça més destacada de la plaça és la font, però també cal destacar el banc circular corregut que acompanya el mur i els plataners que amb la seva ombra ens refresquen a l'estiu. El conjunt de la font queda ensorrat tres pams respecte el sòl de la plaça i s'hi accedeix per tres esglaons de forma semicircular. El componen un nínxol soscavat amb un arc de mig punt al mur de pedra amb un senzill pedró com a frontal que només conté el nom de la font i l'any de la construcció en números romans. El broc és la boca del cap d'un animal fantàstic, que vessa la seva aigua a un bassal rectangular arran de terra. A banda i banda de la font hi ha dos bancals de pedra adossats al mur que li fa de respatller.

Aquesta font fou patrocinada per un dels estiuejants que pujaven a Viladrau a començaments del segle XX, de nom Miquel, propietari de la casa Pujol del Poble. A la dovella central del arc on esta emmarcada la font es pot entreveure la data de la primera construcció, 1905. Anys més tard, el 1937, coincidint amb l'ampliació de la carretera que puja a Sant Marçal, la primitiva font va ser reformada per la gent més necessitada del poble que es va contractar com a mesura d'ajut en temps de penúria, doncs es vivia en plena Guerra Civil. Diuen també que a les nits d'estiu dels anys cinquanta del segle passat, veïns del poble venien a aquesta font per escoltar les melodies que provenien de l'Hostal de la Glòria i ballar a la llum dels estels.