Font del Forn de la Rovira


Centelles (Osona )
Coordenades GPS:41.7853,2.2146Clica per veure la ubicació.
Alçada:590 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Març-2015


Es troba al costat de llevant de la carretera C-1413b que porta de Centelles a Sant Feliu de Codines, davant mateix de l'entrada de la Rovira de Baix. Just davant de l'entrada a la finca, a l'altre costat de la carretera, surt un caminet descendent que en escassos 25 metres ens condueix a una petita esplanada on al mig hi trobem la font acompanyada de dues taules amb bancs per fer-hi una estada.


La font és una senzilla construcció d'obra arrebossada amb ciment, de base quadrada, de metre per metre. La teulada, ara desapareguda, era a dues aigües. En una de les cares hi trobem la sortida d'aigua per mitjà d'una aixeta trencada. L'aigua cau a una pica plana i rectangular que queda arran de terra.

La Rovira de Baix és una important masia documentada des del segle XVI que queda a uns 250 metres al nord-oest de la font i que disposa d'una altra font al costat de la casa, la font de la Rovira de Baix. Aquesta masia es va veure afectada per l'assalt austriacista a la vila de Centelles de 1714.

A l'altra costat de la carretera i uns 75 metres més amunt trobem el forn que dóna nom a la font. Es tracta d'una antiga teuleria i no d'un forn de calç, que havia fet funcionar un tal Potes. Es conserva l'estructura més o menys arrodonida i la boca del forn d'un metre d'amplada. La boca està feta amb maons i ferro i presenta evidències d'haver tingut algun tipus de tancament. Aquesta infraestructura va donar lloc a la peça de terra on es troba (el Camp del Forn) i a la mateixa font.