Font de la Sauva Negra


Castellcir (Moianès )
Coordenades GPS:41.7834,2.1859Clica per veure la ubicació.
Alçada:884 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Març 2015
Caminades:
I-181  Clica per enllaçar amb la caminada I-181.


Erigida al centre de la fageda residual coneguda com Sauva Negra. De les diferents maneres d'atansar-s'hi que hi ha, us detallaré el camí que jo vaig fer. Ens situem al coll de Prims (GPS: 41.7812,2.1983), a Centelles, una cruïlla cimentada. Des d'aquí prenem el carrer asfaltat que surt en baixada i direcció ponent. Passem a frec d'una casa que ens queda a l'esquerra i tot seguit, abans de que el carrer entri en un revolt a la dreta, trenquem a l'esquerra per un camí de terra, al començament del qual trobem a mà esquerra un curiós pou d'aigua bastit amb rajoles. Traspassem una porta metàl·lica i continuem sense deixar el camí que és molt planer i agradable de fer, sempre per dins el bosc. Aproximadament un quilòmetre més tard deixem a l'esquerra una surgència d'aigua natural i només 100 metres després topem amb un filat de filferro que ens barra el pas i que resseguim a la dreta, en baixada, fins que el filat s'acaba alhora que anem a parar a un camí més ample que ens talla i que fem a l'esquerra. Traspassem una altra porta metàl·lica i seguim el camí en direcció oest durant escassos 75 metres, fins que entrem en una petita clariana presidida per la bonica font que ens espera a mà esquerra.


Típica font boscana. Un frontal de pedra adossat al marge de la muntanya amb un tub de plàstic a la part baixa per on brolla l'aigua que cau a un bassal rodó de pedra i arran del terra. El desguàs es fa a través d'un tub soterrat que creua la clariana. A banda i banda de la font dos bancs de pedra disposats en angle obert respecte la font ens demanen que ens hi asseguem i contemplem el paisatge.

Es diu que les seves aigües son sulfuroses.

Tradicionalment ha estat un lloc d'atracció de visitants locals i forasters, com ho proven les diverses inscripcions que malauradament s'han gravat en els arbres de l'entorn.

Malauradament es va trencar l'antic i bonic broc de pedra que hi havia i ha estat substituït per un tub de plàstic.