Font dels Traginers


Mura (Bages )
Coordenades GPS:41.6607,1.9758Clica per veure la ubicació.
Alçada:796 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Abril-2015
Caminades:
I-185  Clica per enllaçar amb la caminada I-185.


La trobem a uns 300 metres del camí anomenat Graons de Mura. Per accedir-hi deixem el cotxe a l'aparcament de l'Alzina del Sal·lari, situat al punt quilomètric 11 de la carretera BV-1221 que va de Terrassa a Mura, des d'on continuem a peu per un camí que surt de la dreta de l'aparcament, darrere un cartell del Parc Natural, inicialment endinsant-se en el bosc en direcció nord-oest. El camí de seguida s'enfila lleugerament. Al cap d'uns 200 metres anem a parar a una cruïlla de camins; rebutgem la pista forestal de l'esquerra i agafem el camí descendent de més a la dreta. Escassos 100 metres després deixem un camí a la dreta i uns 325 metres més tard ignorem un corriol que surt per l'esquerra que continua el camí dels Graons de Mura. Nosaltres continuem recte, remuntant el torrent de la Coma d'en Vila. Al cap d'uns 250 metres som en una altra bifurcació; aquí prenem el corriol descendent de l'esquerra que en poc més de 40 metres ens porta davant de la font.


Petita construcció arrambada al marge de la muntanya, feta de pedra lligada i guarnida amb pedretes. La sortida d'aigua està regulada per una aixeta de llautó disposada a la part baixa. Quan l'aigua cau ho fa a un bassal rectangular arran de terra i acollit per dues pedres als costats. A l'esquerra del frontal hi ha una llosa de pedra amb el nom de la font i l'escut de Catalunya gravat.

Es té constància que fou restaurada pels volts dels anys 60 del segle passat.

El nom li ve donat pels traginers que circulaven per l'antic camí Raló de Mura. Un bon lloc de descans per fer un avituallament abans d'emprendre el Camí dels Graons de Mura .