Font del Racó Gran


Mura (Bages )
Coordenades GPS:41.6580,1.9639Clica per veure la ubicació.
Alçada:713 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Abril-2015
Caminades:
I-185  Clica per enllaçar amb la caminada I-185.


La localitzem per sota de la pista de Mata-rodona, a la llera dreta del torrent del Figueret, a uns dos-cents metres al sud en línia recta del turó de la Cort Fosca. S'hi accedeix fàcilment per un corriol descendent que surt de la pista de Mata-rodona i que en només 50 metres ens hi porta.


Es tracta d'un mur de pedra i ciment adossat al marge, amb un nou broc d'acer inoxidable encastat al frontal i a mitja alçada per on brolla l'aigua que cau a una primera bassa de pedra. Després l'aigua es recull en una segona bassa, de forma irregular i més gran, disposada al costat esquerre. En un racó a la dreta del conjunt hi trobem una tercera bassa, aquesta feta amb totxanes i arrebossada. Una llosa de pedra collada al frontal ens recorda el nom de la font, pintat amb color negre.

A la dècada dels noranta del segle passat es va fer la pista de Mata-rodona, confinant la font al bell mig del torrent, escanyada pels revolts de la pista. Recentment, però, s'ha arranjat la font i l'entorn, s'ha desemboçat i s'hi ha col·locat un nou broc d'acer inoxidable. Dels tres antics accessos a la font, dos han estat recuperats.