Font de la Pola


Mura (Bages )
Coordenades GPS:41.6510,1.9666Clica per veure la ubicació.
Alçada:832 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Abril-2015
Caminades:
I-185  Clica per enllaçar amb la caminada I-185.


La font queda sota la bauma que li dóna el nom, situada a la serra de Tres Creus i és un dels llocs més freqüentats de la serra de l'Obac.


De cabal escàs però constant, l'aigua conté una certa quantitat de carbonats a causa del substrat geològic. Quan plou, l'aigua s'infiltra en la terra i s'escola lentament per les esquerdes de les roques. La veta de la font de la Pola és recollida per una cisterna.

La balma de la Pola sempre ha tingut un naixement d'aigua, que històricament ha estat molt aprofitat; pel mas que durant molt temps va existir en aquest indret, pels pastors i el bestiar que voltaven per la Porquerissa i pels boscaters i carboners.

En les primeres dècades del segle XX alguns excursionistes i caçadors també van començar a fer a la balma una aturada en els seus trajectes per la Serra de l'Obac. Un grup d'aquests caçadors, que pertanyien a la secció d'excursionisme de la Joventut Terrassenca, van decidir a finals dels anys 20 fer diverses obres d'arranjament amb dues finalitats; que la font tingués aigua tot l'any i que davant seu hi hagués una àrea d'esbarjo per poder descansar, passar llargues estones i jugar a cartes. Els principals impulsors de les obres van ser en Valentí Rossinyol, conegut com el Tinet, en Pere Pallejà i en Hans Weichsel. El paleta Puig va ser-ne l'encarregat de dur a terme el projecte, que es materialitzà entre 1928 i 1929.

S'hi va construir una cisterna interna i una gran pica externa on va a parar l'aigua que raja per l'aixeta. Al davant de la font una bonica taula rodona de pedra amb un tauler d'escacs fet amb rajoletes incrustades de colors blanc i negre i voltada per tamborets fets amb pedretes. Anys més tard es va fer al seu costat una segona taula de pedra envoltada d'un seient i altres dues més petites que ja han desaparegut.

Quan es va conèixer que la primera fase de la construcció de la font havia acabat, molta gent hi va anar a visitar-la. Davant els nombrosos visitants, els impulsors de les obres van posar un cartell a la paret de la balma demanant respecte per l'entorn; aquest rètol encara hi és, però ja desdibuixat. Anys més tard van posar un nou cartell amb el mateix missatge, però aquesta vegada sobre la pica de la font.