Font de l'Àngel


Girona (Gironès )
Coordenades GPS:41.9868,2.8292Clica per veure la ubicació.
Alçada:121 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Maig-2015


Localitzem aquesta font d'aigua provinent de la xarxa municipal al costat de l'entrada a la cisterna de la Torre Gironella, situada a uns 250 metres a llevant en línia recta de la Catedral, a l'indret on abans hi havia el punt més alt de la muralla.


La font queda a la meitat de les escales d'accés a la cisterna, adossada al marge. Es tracta d'una llosa de pedra disposada en vertical que fa de frontal amb una aixeta de llautó per on raja l'aigua que cau a una antiga pica rectangular de pedra picada. A la part baixa del frontal veiem el nom de la font gravat.

Enlairat un parell de metres per sobre de la font i un xic tapat per les heures podem observar l'escultura d'un àngel blanc que li dóna el nom a la font.

Temps enrere aquesta cisterna s'alimentava de l'aigua provinent de la mina de la Torre Gironella, i des d'aquest punt es distribuïa a la cisterna de la plaça dels Lledoners, als jardins dels Alemanys, i fins als anys 70 al Govern Militar. Es tracta d'una mina de 800 metres de longitud que des del segle XV i fins les darreries del XX proporcionava aigua a la part alta de Girona. Avui en dia l'aigua de la mina ja no és potable i només s'utilitza per regar els camps de la zona. Actualment la cisterna acull exposicions i d'altres esdeveniments culturals.

La Torre Gironella està situada en el punt més alt de la muralla romana i està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. Durant molt de temps es va creure que allà havia estat el primer nucli habitat de la ciutat de Girona. Es té constància de la seva existència des de molt abans de l'any 994. És un grup de restes de torre avançada, barreja de diferents èpoques; bases romanes, llenços medievals i posteriors reforços i ampliacions. Cal ressaltar les restes ben visibles d'una torre quadrada romana, que s'endinsa sota el terraplè i dóna tota la volta. Ressalta la volta de canó de sota el talús i que es recolza a la torre romana. Resten el pati d'accés amb escales de volta de pedra. L'any 1814, mentre es retiraven les forces franceses de la ciutat, Napoleó va manar destruir-la. Encara que posteriorment va ser reconstruïda, en l'actualitat es troba en ruïnes.