Font de la Budellera


Barcelona (Barcelonès )
Coordenades GPS:41.4192,2.1127 Clica per veure la ubicació.
Alçada:363 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juny-2015
Caminades:
I-189  Clica per enllaçar amb la caminada I-189.


Una de les fonts més populars de les que es conserven al parc de Collserola. Es troba a l'obaga del cim del Tibidabo, tocant al barri de Vallvidrera, a escassos 250 metres al nord en línia recta de la Torre de Collserola, en una fondalada. Hi ha diferents itineraris assenyalats dins el Parc de Collserola que ens hi atansen, però us detallaré una manera curta d'apropar-s'hi: Ens situem al quilòmetre 4,1 de la carretera BV-1462, concretament en un revolt anomenat de les Monges. Des d'aquí arrenca un sender que circula sempre per dins el bosc, ben assenyalat i arranjat a trams amb esglaons de fusta, que en uns 550 metres ens hi duu.


La font queda a la terrassa superior, sota un embigat de fusta sustentat per uns pilars i voltes de pedra i maó vist, recobertes de vegetació. El frontal queda endarrerit un pam respecte el mur principal mitjançant un arc de mig punt, tot de pedra vista. L'aigua raja per la boca d'una cara esculpida, cau a una pica semicircular de pedra i s'escola avall per un caneló que s'obre a altres basses que queden a les terrasses inferiors. A banda i banda de la font hi ha dos bancals de pedra adossats al mur que li fa de respatller.

L'entorn és espectacular, format per tres terrasses molt amples, comunicades per escales de pedra vista. Destaca la terrassa inferior amb una renglera d'escales amples i ben conservades on l'aigua canalitzada circula pel mig. Ordenada a base de murs, terrasses i escales, de la segona meitat del segle XIX. El projecte original de la font fou encarregat a l'arquitecte paisatgista francès Jean Claude Nicholas Forestier. L'obra va ser realitzada el 1918. El 1988 va ser restaurada inspirant-se amb el projecte original, afegint-hi també una obra d'en Tàpies que representa l'escut de Barcelona. A la tardor del 2007 va ser arranjada degut a greus desperfectes per culpa de les pluges de la tardor anterior.

El nom de la font podria fer referència a una feina tan singular com la fabricació de les cordes de guitarra. Antigament les cordes es feien amb budells d'animals assecats o salats, que les budelleres havien d'estovar amb aigua abans de trenar-los. La font, amb el seu raig constant, podria haver estat un lloc ideal per aquesta tasca, doncs es veu que anys enrere hi havia una casa al peu de la font on es fabricaven cordes per guitarres. També hi ha qui diu que les seves aigües eren beneficioses per guarir problemes estomacals (budells). Altres afirmen que el nom pot ser atribuït a l'aspecte del seu broc, semblant a un petit buda per les seves formes arrodonides.