Font de Santa Llocaia


Santa Llocaia (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.4184,2.0257Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,798 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost-2015
Caminades:
I-190  Clica per enllaçar amb la caminada I-190.


La localitzem a només 300 metres al sud-est del refugi de Santa Llocaia. L'accés és ben senzill des del quilòmetre 5 de la carretera D-89 que puja a l'estació d'esquí d'Err-Puigmal. Des d'aquí s'agafa una pista cimentada que marxa inicialment en direcció sud-oest. Al cap d'uns 950 metres es passa pel costat d'un magnífic mirador natural on també hi trobem una bonica taula d'orientació. 300 metres més amunt s'acaba l'asfalt i esdevé una pista de terra. 100 metres després es rebutja una pista a l'esquerra, gairebé 600 metres més endavant passem a frec del refugi de Santa Llocaia, de seguida defugim una altra pista a la dreta i només 300 metres més enllà ja som davant la font.


Trobem la font dins d'una àrea d'esbarjo protegida del camí amb baranes de fusta i molt ben arranjada on poder fer-hi una bona estada; arbrada, amb escales de pedra, espais per fer foc, taules i bancs de fusta.

La font consta d'un mur fet amb pedra relligada del país, amb forma de caseta amb teuladeta asimètrica a dues vessants, que al mateix temps fa de frontal i de retenció de les terres, un altre muret més baix formant angle amb el principal que alhora fa de respatller a un bancal de pedra i dos abeuradors allargats i consecutius disposats en cascada. L'aigua brolla per un broc de pedra i cau al primer dels abeuradors.

Al mig del frontal hi destaca una pedra d'un color més clar que la resta amb el nom de la font en francès i un bonic gravat representant el campanar de l'església del poble.