Font de la Jaça de les Corones


Osseja (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.3760,2.0258Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,892 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2021


Emplaçada a un centenar de metres al sud-est del refugi de la Jaça de les Corones de qui pren el nom, a l'altra costat de la pista forestal, dins una zona d'esbarjo.
L'accés és còmode des del sud-est del poble d'Osseja. Només cal seguir els cartells que indiquen "Route Forestière" i ens conduiran al costat d'un càmping, just on comença una pista cimentada molt ben assenyalada. Anirem remuntant la pista que en fortes llaçades s'enfila muntanya amunt pel serrat de les Roques Blanques en direcció més aviat sud-est. Al cap d'uns 3,5 quilòmetres des del càmping travessem el replà de la Serra on hi trobem la Font de Monnier, entrem als boscos de l'Artiga de Dalt i uns 2 quilòmetres més amunt, quan som sota el serrat dels Lladres, la pista es bifurca; a la dreta aniríem cap a la jaça de l'orri de l'Andreu, nosaltres prenem la variant de l'esquerra. Uns 3,6 quilòmetres més endavant arribem a un pla amb el refugi de la jaça de les Corones a mà dreta i la font homònima uns metres més enllà a l'esquerra.


La font queda sota la pista forestal, dins d'una àrea de pícnic ben ombrejada, amb taules i bancs de fusta on poder fer-hi una tranquil'la estada.

Es tracta d'un petit mur de pedra lligada a dues vessants, rematat al capdamunt per un bony arrodonit. L'aigua brolla del mig del frontal a través d'un curt broc de plàstic i cau a un abeurador d'obra arrebossada que descansa directament al terra, tant llarg com ample és el frontal.

L'aigua sobrant vessa al terra, s'escola a través de la zona d'esbarjo i s'acumula uns metres muntanya avall en un nou abeurador fet amb un tronc buidat.