Font Santa


Osseja (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.3836,1.9940 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,678 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2015


Localitzada entre el clot de l'Ós i el pla de Nafrí, per sobre de la pista forestal que porta d'Osseja a la jaça de l'orri de l'Andreu i dins la zona d'esbarjo que pren el seu nom, uns 1,4 quilòmetres més avall de la font d'en Fabre.
Disposem d'un fàcil accés des del sud-est del poble d'Osseja. Només cal seguir els cartells que indiquen "Route Forestière" i ens conduiran al costat d'un càmping, just on comença una pista cimentada molt ben assenyalada. Anirem remuntant la pista que en fortes llaçades s'enfila muntanya amunt pel serrat de les Roques Blanques en direcció més aviat sud-est. Al cap d'uns 3,5 quilòmetres des del càmping travessem el replà de la Serra on hi trobem la Font de Monnier, entrem als boscos de l'Artiga de Dalt i uns 2 quilòmetres més amunt, quan som sota el serrat dels Lladres, la pista es bifurca; a l'esquerra aniríem cap a la jaça de l'orri de les Corones, nosaltres prenem la variant de la dreta. Uns 2 quilòmetres més endavant trobem a mà esquerra i un xic enlairada l'àrea d'esbarjo de Font Santa i dins d'ella la seva font.


L'àrea de pícnic on es troba la font queda sobre la pista forestal, un xic enlairada i arbrada. Disposa de taules i bancs de fusta on poder fer-hi una bona estada.

Al mig d'un petit replà de la muntanya està aixecada la font. Consisteix en un gruixut mur de pedra lligada del país en forma de caseta a dos nivells i dues vessants, rematat amb lloses de pissarra. L'aigua raja per un broc metàl·lic colzat encastat a una pedra que sobresurt del frontal i cau a una petita pica feta amb un tronc buidat. Després passa a un abeurador que queda al davant de la pica, també fet amb un tronc buidat, aquest molt més llarg.