Font d'en Fabre


Osseja (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.3826,1.9856Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,750 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2015


Erigida pocs metres per sota de la pista forestal que porta d'Osseja a la jaça de l'orri de l'Andreu, dins d'una petita zona de lleure, uns 1,4 quilòmetres més amunt de la font Santa.
L'accés és fàcil des del sud-est del poble d'Osseja. Només cal seguir els cartells que indiquen "Route Forestière" i ens conduiran al costat d'un càmping, just on comença una pista cimentada molt ben assenyalada. Anirem remuntant la pista que en fortes llaçades s'enfila muntanya amunt pel serrat de les Roques Blanques en direcció més aviat sud-est. Al cap d'uns 3,5 quilòmetres des del càmping travessem el replà de la Serra on hi trobem la Font de Monnier, entrem als boscos de l'Artiga de Dalt i uns 2 quilòmetres més amunt, quan som sota el serrat dels Lladres, la pista es bifurca; a l'esquerra aniríem cap a la jaça de l'orri de les Corones, nosaltres prenem la variant de la dreta. Uns 2 quilòmetres més endavant trobem a mà esquerra i un xic enlairada l'àrea d'esbarjo de Font Santa i uns 1,4 quilòmetres més enllà, a mà dreta de la pista, ja veurem un cartell de fusta que ens assenyala la font d'en Fabre. D'aquí arrenca un corriol descendent que en menys de 15 metres ens porta a la font.


La font és un petit mur de pedra lligada, més alt que ample, de forma irregular, rematat amb lloses de pissarra i adossat al marge. Al mig hi ha encastat un tronc buidat en forma de tub i de dins seu surt un broc de plàstic però que no vessa, l'aigua raja per la part baixa de la font formant un petit reg que s'escola avall. No té pica ni abeurador.

Cal destacar el cartell que hi ha a peu de pista, on hi podem veure, a part del nom de la font, un gravat sobre fusta que representa un vedell bevent aigua d'un abeurador a l'ombra d'un arbre.

Al costat de la font disposem d'una solitària taula de fusta amb bancs per fer-hi un mos.