Font de la Jaça de l'Orri de l'Andreu


Osseja (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.3709,2.0012Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,933 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2015


Emplaçada a 25 metres al nord del refugi de la Jaça de l'Orri de l'Andreu de qui pren el nom, situat a cavall del torrent de Palau i del rec de la Mata. Tot el conjunt es troba dins d'una espaiosa i ben arranjada zona de lleure, amb espais per fer foc, taules i bancs per seure.
L'accés és senzill des del sud-est del poble d'Osseja. Només cal seguir els cartells que indiquen "Route Forestière" i ens conduiran al costat d'un càmping, just on comença una pista cimentada molt ben assenyalada. Anirem remuntant la pista que en fortes llaçades s'enfila muntanya amunt pel serrat de les Roques Blanques en direcció més aviat sud-est. Al cap d'uns 3,5 quilòmetres des del càmping travessem el replà de la Serra on hi trobem la Font de Monnier, entrem als boscos de l'Artiga de Dalt i uns 2 quilòmetres més amunt, quan som sota el serrat dels Lladres, la pista es bifurca; a l'esquerra aniríem cap a la jaça de l'orri de les Corones, nosaltres prenem la variant de la dreta. Uns 2 quilòmetres més endavant trobem a mà esquerra i un xic enlairada l'àrea d'esbarjo de Font Santa, uns 1,4 quilòmetres després deixem a mà dreta la font d'en Fabre. Sense abandonar la pista principal, uns 3,5 quilòmetres més enllà arribem a l'àrea d'esbarjo de l'Orri de l'Andreu que ens queda a la dreta, on hi trobarem la font, a escassos 25 metres del refugi que ja és ben visible des de la pista.


Bonica font formada per un robust mur de pedra a tres nivells i a dues vessants aixecat al mig d'un replà i rematat amb lloses de pissarra. La part central sobresurt respecte els demés i és on s'hi ubica la sortida d'aigües per mitjà d'un broc de plàstic encastat a una pedra del frontal. L'aigua cau a un primer tronc buidat disposat en perpendicular i després passa a un segon que queda a continuació i en cascada, per desguassar finalment al terra per on s'escola avall. Arrambat al mur de la dreta hi ha un abeurador allargat fet amb un altre tronc buidat.