Font del Picassó


Osseja (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.3535,2.0187 Clica per veure la ubicació.
Alçada:2,075 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2015
Caminades:
I-192  Clica per enllaçar amb la caminada I-192.


Trobem aquesta surgència d'aigua a tocar de l'antic camí dels Contrabandistes que porta d'Osseja a Castellar de n'Hug, a uns 900 metres al sud del coll de la Bassa i a menys de 250 metres al nord-oest del collet de Sant Salvador. S'hi pot accedir des del coll de la Bassa per un camí que marxa en sentit més aviat sud tot resseguint unes marques de color blau o bé des del collet de Sant Salvador seguint el rètol que hi ha en un pi, deixant el camí principal, traspassant el filat i continuant cap al nord-oest durant menys de 175 metres més.


Més que una font és una surgència on hi brolla generosament l'aigua per sota d'unes pedres i s'escola avall tot creuant el camí i formant un petit rierol que aigües avall s'ajunta amb el rec del Clot per esdevenir el torrent de Saltèguet.

En un arbre proper hi ha un cartell de fusta amb el nom de la font col·locat per en J. Benet.

Molt amablement, l'escriptor i historiador Francisco Javier Suárez de Vega, m'ha fet arribar un breu resum del llibre de memòries de María de las Nieves de Braganza (esposa d'Alfonso de Borbón), en el qual parla d'aquest indret com a escenari d'un episodi històric ocorregut durant l'última guerra Carlina: "Don Alfonso de Borbón y Austria-Este, hermano del rey carlista Carlos VII, era el general en jefe del Ejército Real de Cataluña y el Centro. A finales de abril de 1874, tras casi seis meses ausente en Francia, vuelve a cruzar la frontera. Para su protección llamó a la que era su guardia de corps, el batallón de zuavos carlistas. Una compañía se adentró en territorio francés hasta las cercanías de Casa Puig, situada unos 2 Km al NO de Vallcebollère, y el resto esperó en una explanada próxima a Font Picassó, junto al Collet de Sant Salvador".