Font de l'Orri o del Cortal de l'Oriol


Bellver de Cerdanya (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.3166,1.7357Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,534 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Agost 2015
Caminades:
I-193  Clica per enllaçar amb la caminada I-193.


Erigida en una raconada al costat del camí dit de Cerdanya o ruta dels Segadors, a uns 50 metres al nord del refugi del Cortal de l'Oriol i a uns 400 al sud de la font Tosca. S'hi arriba fàcilment seguint els prop de 6,5 quilòmetres de l'ampla pista forestal que surt de Nas en direcció al refugi del Cortal de l'Oriol o bé resseguint les marques blanques i grogues corresponents al PR-C-124, en aquest últim cas seran un pèl més de 4,5 quilòmetres.


La captació de l'aigua de la muntanya és canalitzada per dins d'un muret de pedra que acaba en una petita paret. D'aquí l'aigua brolla generosament per un tub colzat amb rajolí i cau en un llarg abeurador d'obra disposat en angle recte respecte el frontal de la font, que a la vegada passa a un segon abeurador, tant llarg com el primer, situat a continuació i al mateix nivell.

Al damunt de cada abeurador hi ha un tub metàl·lic disposat longitudinalment, de cap a cap i sostingut amb passamans de ferro. En podem trobar altres casos a la font del Gonec, emplaçada al capdamunt de la veïna vall de Pi, un altre a la font Freda de Bellver situada al coll de Font Freda i un altre a la Font Freda de Riu, que es troba al camí que porta del coll de Trapa al collet de Moixeró.