Font de Baix d'Angostrina


Angostrina (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.4836,1.9606Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,339 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Canalitzada
Última visita:Agost 2015


Trobem aquesta font dins el nucli urbà, a peu de la carretera D-618 que porta a Mont-Lluís, al costat d'uns rentadors coberts.


Es tracta d'una clàssica construcció de pedra relligada, adossada a la tanca d'una finca, formada per la font, tres abeuradors i un rentador cobert. L'aigua raja per un tub encastat a la paret de més a l'esquerra i cau a un primer abeurador allargat, després passa a altres dos d'iguals característiques disposats a continuació i al mateix nivell. La font i els abeuradors estan coberts i separats l'un de l'altre per una paret de pedra, formant d'aquesta manera tres nínxols rectangulars i allargats.

Al capdamunt del frontal de la font hi ha collada una llosa amb la imatge de la Mare de Déu datada l'any 1999. També trobem la inscripció 3-9-58, possiblement la data de la restauració del conjunt.

A la dreta del conjunt de font i abeuradors hi trobem un bonic rentador amb un safareig de dues basses, una bassa el doble d'ampla que l'altra, tot fet amb pedra picada i a recer de tres parets i aixoplugat per una teulada de pissarra a una vessant sustentada per un embigat de fusta. Ben cuidat i arranjat amb uns testos que pengen plens de flors.

La font no raja, l'aigua deu haver estat canalitzada cap al rentador, doncs el safareig sí és ben ple d'aigua neta i cristal·lina.
Els abeuradors estan tapats amb uns taulons que serveixen de bancs per seure.