Font de Set Fonts


Riu de Cerdanya (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.3152,1.8102 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,745 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2015
Caminades:
I-195  Clica per enllaçar amb la caminada I-195.


La trobarem a peu del camí carreter anomenat Pista de les Set Fonts de qui rep el nom, uns 700 metres més avall del coll de Trapa.
L'accés no és gens complicat des de Riu de Cerdanya. Des del centre del nucli urbà surt una pista que inicialment està cimentada i que més endavant va perdent asfalt, anomenada carretera LP-4033 que s'enfila cap a la muntanya de Riu. Al cap de 6 km de transitar per la pista deixem a l'esquerra el refugi del serrat de les Esposes i uns 2,2 km més amunt, just l'entrada d'una corba a la dreta i abans de creuar un pas canadenc, podem estacionar el vehicle. De l'esquerra de la pista arrenca un camí carreter amb una tanca al començament que barra el pas als vehicles motoritzats i un cartell de fusta indicant-nos "El Moixeró". El camí és prou ample, circula per dins el bosc en direcció més aviat sud i lleugera pujada. Al cap d'un quilòmetre tenim la font a mà dreta.


El conjunt queda a peu de camí, format per una font de pedra amb el seu abeurador a sota i per un doble abeurador situat uns 15 metres més amunt.

La font queda integrada dins el marge del camí, amb un mur de pedra del país relligada que fa de frontal i un abeurador rectangular de plàstic folrat amb pedra del mateix estil que el mur, tot de recent construcció. L'aigua brolla per un tub coarrugat de plàstic encastat al frontal i cau a l'abeurador. El sòl immediat està empedrat, amb un enreixat de ferro per on desguassa l'aigua sobrant.

El gran abeurador està situat uns 15 metres més amunt de la font, adossat a un gran mur d'obra que reté les terres. Consta de dos abeuradors allargats d'obra arrebossada amb ciment, disposats l'un a continuació de l'altre i a diferent nivell, en cascada. Al damunt de cada abeurador hi ha un tub metàl·lic disposat longitudinalment, de cap a cap i sostingut amb passamans de ferro al mig i uns murets de pedra als extrems de cadascun. Sembla ser que ja no s'utilitza, no s'alimenta d'aigua, es fa servir l'abeurador que queda sota la font, de més recent construcció.