Font de la Coma


Mura (Bages )
Coordenades GPS:41.6994,1.9733Clica per veure la ubicació.
Alçada:487 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2015
Caminades:
I-197  Clica per enllaçar amb la caminada I-197.


Emplaçada a l'oest del poble, a l'indret anomenat La Coma de qui rep el nom, al capdamunt d'un seguit de feixes de conreu. Ens hi podem atansar amb certa facilitat des del nucli urbà, seguint les marques verdes que assenyalen La Creu de la Vila i la mateixa font. Si els seguim des de les antigues escoles ens hi durà en poc més de 300 metres.


El conjunt el trobem en un replà, format per la font, una bassa de reg arran de terra i un banc de pedra per seure. Tant si venim de dalt com si ho fem des de baix, uns graons de pedra ens permeten l'accés.

En un racó de l'espai se situa la font. Es tracta d'un senzill mur de pedra cobert de vegetació i adossat al marge, amb un banc de pedra amb respatller per seure al seu costat. L'aigua brolla generosament per un broc de ferro collat a la part baixa del mur i cau a un bassal arran de terra per on desguassa a través d'un solc a la bassa, que queda encara no dos metres a la dreta.

La bassa, de forma triangular i d'uns tres metres cada costat, està arrambada al marge. L'aigua sobrant de la bassa és conduïda muntanya avall a través d'una sèquia que circula pel costat del camí i és aprofitada per regar les diferent feixes que hi ha més avall. També hi ha un gruixut tub de plàstic que canalitza part de l'aigua de la bassa.