Font del Foradot


Mura (Bages )
Coordenades GPS:41.6970,1.9763Clica per veure la ubicació.
Alçada:493 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Març 2017
Caminades:
I-197  Clica per enllaçar amb la caminada I-197. I-242  Clica per enllaçar amb la caminada I-242.


Localitzem aquesta espectacular font a uns 250 metres al sud del nucli urbà, per sota de les Blanqueres, dins una gruta. L'accés és ben senzill des del poble, només cal situar-nos al capdavall del nucli urbà, per sota de l'església parroquial de Sant Martí. Des d'aquí travessem la riera de Nespres i comencem a pujar per un camí que surt enfront i marxa en sentit sud-oest, resseguint vells bancals de cultius al mateix temps que remuntem el torrent del Reixac que ens acompanya a l'esquerra. Quan portem caminats un centenar de metres creuem el torrent alhora que ens adrecem al sud-est. Uns 30 metres més endavant una fita ben marcada ens indica que enfront ens queda la font del Formatget. Deixem aquesta font a l'esquerra i seguim pujant 75 metres més fins arribar a un bancal amb una nova fita que ens assenyala la font a l'esquerra. Continuem doncs planerament el bancal durant una cinquantena de metres fins la font.


La font queda a l'interior de la gruta, dins un forat en una de les seves parets, d'això li ve el nom. Es tracta d'un broc de ferro encastat a la paret, cobert de vegetació, per on raja l'aigua que cau en un bassal de pedres.

La gruta on està ubicada la font és oberta per dos costats. Malauradament ha perdut part de la seva bellesa degut a que se li han arrencat les seves estalactites. De totes maneres el lloc mereix la pena i si coincidim en un episodi plujós podrem gaudir d'un salt d'aigua just al davant de l'entrada de la cova. El marge dret és ple de degotalls que alimenten una bassa que hi ha uns metres a la dreta.