Font del Formatget


Mura (Bages )
Coordenades GPS:41.6977,1.9757Clica per veure la ubicació.
Alçada:467 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Març 2017
Caminades:
I-197  Clica per enllaçar amb la caminada I-197. I-242  Clica per enllaçar amb la caminada I-242.


La trobarem a uns 130 metres al sud del nucli urbà, per sota de les Blanqueres. L'accés és ben senzill des del poble, només cal situar-nos al capdavall del nucli urbà, per sota de l'església parroquial de Sant Martí. Des d'aquí travessem la riera de Nespres i comencem a pujar per un camí que surt enfront i marxa en sentit sud-oest, resseguint vells bancals de cultius al mateix temps que remuntem el torrent del Reixac que ens acompanya a l'esquerra. Quan portem caminats un centenar de metres creuem el torrent alhora que ens adrecem al sud-est. Uns 30 metres més endavant una fita ben marcada ens indica que enfront tenim la font.


La font està emplaçada en un bell indret, tot cobert d'heures, a l'ombra d'un gran plàtan que l'aixopluga i en el que les seves arrels fan de banc per poder-s'hi asseure una estona. En un racó, sota el marge del camí que passa pel damunt, trobem la sortida d'aigües per mitjà d'un tub de plàstic encastat a la part baixa del marge. L'aigua cau directament al terra i s'escola fins trobar un petit torrent que passa a prop. Si ens fixem bé, veurem a tres o quatre pams a l'esquerra del broc, una escletxa dins el marge per on a vegades també hi brolla aigua.

De la font estant escoltarem un soroll d'aigua; és tracta d'una bonica, estreta i revirada sèquia que circula prop de la font, a uns cinc metres a l'esquerra del gran plàtan. L'aigua d'aquest rec ve de la font del Foradot que ens queda uns 125 metres per damunt i que poc més avall s'ajunta amb el torrent del Reixac.