Font de l'Era


Mura (Bages )
Coordenades GPS:41.6985,1.9785Clica per veure la ubicació.
Alçada:457 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2015
Caminades:
I-197  Clica per enllaçar amb la caminada I-197.


És la font més concorreguda de Mura, ja que es troba molt a prop del poble, al sud d'aquest, a tocar de la llera esquerra de la riera de Nespres. L'accés és ben senzill des de l'església de Sant Martí, només cal seguir en sentit est el camí riberenc que transita resseguint la riera de Nespres a contracorrent durant uns 250 metres. Un cop aquí trencar a la dreta per una passera que creua la riera on just a l'altra banda ens espera la font.


Emplaçada en una gran esplanada allargada al costat de la riera, en un espai de lleure, on una taula circular de ciment i dos bancs semicirculars al seu voltant permeten descansar i gaudir d'un pícnic o dinar familiar, tot a l'ombra de dos grans plàtans. En un dels extrems de l'esplanada hi podem veure una molt petita balma amb un banc de fusta al seu costat.

La font queda en un racó de l'esplanada. És un mur de pedra lligada i maons adossat al marge de la muntanya, d'uns tres metres d'amplada per uns quatre d'alçada, rematat amb forma de teuladeta a dues vessants. A la seva dreta i a la part baixa és per on raja l'aigua mitjançant una aixeta de polsador i un parell de pams per sobre de l'aixeta hi ha un broc d'acer inoxidable pel qual vessa l'aigua sobrant de la captació, ambdues aigües cauen a un bassal rectangular de pedra situat per sota del nivell del terra per on desguassa a la riera. Metre i mig més a l'esquerra trobem un tercer tub metàl·lic encastat al mur, amb símptomes d'humitat que evidencien el seu recent gotejar. Al costat mateix arrenca un banc de pedra disposat en angle recte respecte la font.

Al capdamunt del frontal apareix una escultura de pedra de la Moreneta (malauradament amb el cap escapçat), les muntanyes de Montserrat al fons i a sota el nom de la font.

Sembla tractar-se d'una font molt antiga, com ho demostra la inscripció en una de les pedres del frontal: "1789 COMU".

El seu nom li ve de l'era que hi ha just al davant, l'era del Llobet, on antigament la gent del poble anava a trillar el blat.