Font del Rector


Mura (Bages )
Coordenades GPS:41.6955,1.9858Clica per veure la ubicació.
Alçada:479 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Setembre 2015
Caminades:
I-197  Clica per enllaçar amb la caminada I-197.


Es troba al costat de la llera dreta del torrent d'Estenalles, uns 600 metres al sud-est de l'ermita de Sant Antoni. L'accés no és complicat si comencem a l'ermita, des d'on arrenca en direcció sud/sud-est un camí carreter que circula paral·lel a la riera de Nespres. Uns 350 metres més endavant el camí es bifurca; rebutgem el que se'n va per la dreta en baixada a buscar la riera i seguim pel de l'esquerra, en lleugera pujada. De seguida defugim un altre camí que se'n va per l'esquerra, el nostre marxa en direcció sud-est remuntant el torrent d'Estenalles que queda a la dreta. Uns 175 metres més enllà som davant la font.


El conjunt queda en un replà enclotat mig metre per sota del camí, amb tres graons de pedra que permeten baixar-hi, acollit per un mur central de pedra i obra que fa de frontal i dos murs més baixos formant angle recte amb el principal i que alhora serveixen de respatller a dos bancs de pedra. El frontal és cobert de molsa i petites plantes, el sòl està empedrat.

L'aigua brolla per un tub de plàstic encastat al mig del frontal i cau a una pica rectangular d'obra arrebossada que descansa directament al terra, després vessa a una altra pica més petita situada a l'esquerra. Damunt d'aquesta pica també hi ha un tub però l'hi han obturat la seva sortida amb un tap. Damunt queda un enreixat de ferro que fa de registre de la captació d'aigües.

La va fer construir el rector Lluís Costa, que va ser el capellà de Mura entre els anys 1977 i 1995.

Aquest espai és ideal per descansar una estona; disposa de grades de pedra al voltant de la font per seure-hi i d'unes esplèndides nogueres que hi fan ombra.

Per damunt de les escales que surten del costat de la font arrenca un caminet que en poc més de 200 metres ens condueix a la font de l'Escolà i poc més enllà al gorg del Padre.