Font de la Sala


Rupit i Pruit (Osona )
Coordenades GPS:42.0282,2.4586 Clica per veure la ubicació.
Alçada:862 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2015


Localitzada als afores del poble pel nord-oest, uns 250 metres al sud de Mas Sala, al costat del pont medieval del mateix nom que travessa la riera de Rupit. Per accedir-hi prenem com a punt de partida la zona esportiva de Rupit, situada un quilòmetre abans d'entrar al nucli urbà i per sobre de la carretera. Baixem fins la carretera i la seguim en direcció a Rupit durant una cinquantena de metres. Aquí trenquem a la dreta seguint les indicacions cap el "Molí Nou". Uns metres després deixem el camí d'accés a la casa i agafem el camí herbat i frondós de la dreta, caminant entre dos filats, planejant uns 150 metres fins sortir a una pista forestal que ens talla; a la dreta aniríem al Mas Sala, fem a l'esquerra. De seguida deixem una granja a l'esquerra i baixant suaument cap a la riera arribem al pont de la Sala. Sense creuar-lo, seguint un caminet que surt d'enfront, uns 25 metres més enllà som davant la font.


La font sembla ser que sempre ens ofereix un doll considerable d'aigua. Queda enclotada metre i mig per sota del caminet, amb uns graons de pedra que ens hi atansen. A baix hi trobem un petit mur adossat al marge amb un broc metàl·lic a la part baixa per on raja l'aigua que origina un menut rec que desguassa tot seguit a la riera, a pocs metres de la font i només separada per una petita elevació de terra. Damunt mateix del broc queda el registre metàl·lic de la captació.

La deu és rellevant històricament per la inscripció que hi ha a la llinda en llatí i que traduïda diu així: ·1692. Joan Sala, prevere i canonge de la Seu de Vic em va fer". Doncs 300 anys més tard encara raja. És de les inscripcions fetes en una font més antigues.

L'entorn estava envoltat de grans plàtans que donaven una bona ombra, però van ser tallats a començaments dels anys vuitanta del segle passat.

Tant la font com el pont són dos interessants monuments de considerable magnitud, poc visitats i oblidats pels nombrosos visitants que visiten la turística població de Rupit.

En un tram de la riera de Rupit, dòcil i amorosit, que res fa pensar en els successius salts d'aigua que vindran més avall, el pont de la Sala salva les tranquil·les aigües mitjançant dues arcades boniques, esveltes, de formosa contemplació i d'estil ben típicament medieval. El pont estava situat enmig del camí ral que pujava des de Rupit cap el Coll-ses-Viles, Cantonigròs i L'Esquirol, molt utilitzat en altres èpoques quan no hi havia la carretera asfaltada.