Font del Saltiri de Dalt


Rupit i Pruit (Osona )
Coordenades GPS:42.0274,2.4702Clica per veure la ubicació.
Alçada:901 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2015


Emplaçada al nord de Rupit, als afores. Per accedir-hi cal que ens situem al capdamunt del bonic carrer esglaonat de la Pedrera, al final del poble. Aquí agafem un estret camí que neix a mà dreta en lleugera baixada endinsant-se en el bosc. Uns 225 metres més avall arribem al torrent del Saltiri que ens queda a la dreta; abandonem el caminet que segueix recte i creuem el rierol. Un cop a l'altra banda seguim per un corriol ascendent durant poc més de 30 metres, fins que anem a parar a un camí que ens talla i que fem a la dreta. En no res el camí esdevé en unes escales picades a la roca que ens baixen a la llera d'un altre petit torrent on a l'esquerra ens espera aquesta antiga font.


És un racó bonic, tranquil i molt ombrívol. En aquest espai hi trobem una petita bauma a l'esquerra amb les parets i el sostre folrat de pedres que antigament era utilitzat com a refugi antiaeri, un petit torrent amb un saltet d'aigua al capdamunt que només gaudim en episodis plujosos, i finalment la font que està adossada al marge, a l'altra banda del rierol que podem creuar per una passera.

La font és tota ella feta de pedra, en forma de caseta amb teulada a dues aigües i adossada al marge de la muntanya, coberta d'heures. El seu frontal queda endarrerit mig metre respecte la façana mitjançant una volta de canó. Dins hi trobem la sortida d'aigua, actualment regulada per una aixeta de polsador collada al frontal a mitja alçada, que cau a un bassal arran de terra per on desguassa al torrent que té a un parell de metres. Damunt l'aixeta hi ha dues portetes de fusta que donen accés a la cisterna de la captació d'aigua i en un dels costats disposem d'un banc de pedra on poder seure aixoplugat de les inclemències del temps.

Es tracta d'una antiga font, com ho demostra la data gravada en una pedra al capdamunt del frontal, 1797. Deu el seu nom al fet d'estar emplaçada molt a prop del torrent del Saltiri.

L'aigua sobrant d'aquesta font és canalitzada i portada al poble per donar aigua a les cases i a algunes fonts de la població.

Al costat de la font i resseguint el marge hi ha un llarg banc de pedra per seure.

Sembla ser que, poc més avall, hi ha una altra font anomenada del Saltiri de Baix. Per arribar-hi des d'aquí s'ha de prendre el camí que surt per la dreta en baixada, passar pel costat d'uns horts i d'uns camps. Aquesta font de Baix queda molt a prop del veïnat de Santa Llúcia o de les Cases Noves.