Font Vella


Rupit i Pruit (Osona )
Coordenades GPS:42.0252,2.4666Clica per veure la ubicació.
Alçada:848 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Setembre 2015
Caminades:
I-199  Clica per enllaçar amb la caminada I-199.


Localitzada a la mateixa carretera BV-5208 que porta a Rupit, uns 175 metres després dels amplis aparcaments i just a tocar de les primeres cases del nucli urbà.


Es tracta d'una construcció de pedra en forma de caseta, de base quadrada i teulada a dues vessants, erigida entre unes escales de pedra que per l'esquerra donen accés a una finca i d'un robust mur de pedra situat a la dreta. La paret frontal fa uns tres metres d'amplada per uns cinc d'alçada. L'aigua brolla generosament per un bonic broc de pedra i cau a una primera i petita pica de pedra picada collada al frontal, després passa a una altra de més gran i quadrada, situada a un nivell inferior i que descansa directament al terra. També raja aigua per una aixeta disposada al damunt de la pica gran. Cal destacar el broc de pedra; l'aigua surt per un forat practicat a la part baixa de la pedra que està inserida al frontal.

Arrambat a la pica hi ha un esglaó per que els més menuts puguin abastar l'aigua. A la dreta de la font i formant angle recte disposem d'un banc de pedra per seure. Tot el conjunt queda en un petit replà empedrat i enlairat dos esglaons respecte el carrer.
Al capdamunt del frontal hi ha una finestra metàl·lica i a la meitat veiem una llosa amb una inscripció que, entre d'altres coses, data la font a l'any 1700.

Fins a principis del segle passat, era el lloc de referència per anar els veïns a recollir l'aigua per les necessitats del dia a dia, fins que es va poder fer arribar l'aigua de xarxa pública. Encara avui és considerava una aigua molt bona.