Font del Carreguell


Rupit i Pruit (Osona )
Coordenades GPS:42.0226,2.4637Clica per veure la ubicació.
Alçada:815 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2015
Caminades:
I-199  Clica per enllaçar amb la caminada I-199.


La localitzem al sud del poble, per sota del final del carrer de Sant Joan de Fàbregas i uns 100 metres al nord-oest del pont medieval de Cal Badaire, al costat d'un petit torrent que aboca les seves aigües a la riera de Rupit que queda a escassos 25 metres més avall.
Hi ha diferents maneres d'accedir-hi, una d'elles és prenent com a punt de partida el nucli antic de Rupit. Entre l'església i la plaça Major surt un carreró al final del qual arrenca un bonic corriol empedrat que baixa a buscar el pont de Cal Badaire que creua la riera. Un cop a l'altra banda cal fer a la dreta per un caminet que en un centenar de metres ens porta davant la font. També ens hi podem atansar des del pont penjant per unes escales que baixen fins la riera des d'on surt un caminet que circula paral·lel a aquesta resseguint el marge dret, arribar després de 325 metres al pont de fusta que creua el petit torrent, a l'altre costat del qual hi ha la font. Potser la forma més curta és des del cap del carrer de Sant Joan de Fàbregues, just en el punt on comença la pista cimentada que porta a l'església homònima, concretament d'enfront de la casa número 42 surt un caminet que baixa a buscar la riera i que en poc més d'una cinquantena de metres ens porta a la font.


El conjunt queda en un espai habilitat com a zona d'esbarjo, amb taules i bancs de pedra, a recer d'una petita bauma i al costat d'un petit torrent amb una passera de fusta que el creua i un saltet d'aigua al damunt. La font queda al centre de l'espai, arrambada a la paret rocallosa, en un mur de pedra que forma angle recte. A la part baixa del frontal hi trobem una de les sortides d'aigua mitjançant una aixeta de maneta. A l'altre extrem del mur tenim el sobreeixidor de la captació, a través d'un broc metàl·lic i d'un altre disposat al damunt.

Es tracta d'una antiga font datada l'any 1717, tal com ho veiem gravat en una de les pedres del frontal.