Font de la Vinyota


Castellcir (Moianès )
Coordenades GPS:41.7633,2.1301Clica per veure la ubicació.
Alçada:651 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2015
Caminades:
I-200  Clica per enllaçar amb la caminada I-200.


Emplaçada a tocar de la llera esquerra del torrent de Fontscalents, a l'esquerra del sot de la Vinyota de qui rep el nom, a uns 175 metres a l'est en línia recta del Molí Nou i a uns 400 metres al sud-oest en línia recta del Molí Vell.
S'hi accedeix fàcilment des del pont del Molí nou on ens hi podem atansar en cotxe. Des d'aquí cal seguir per l'ample camí que se'n va per la dreta en lleugera pujada. Passem pel costat de Cal Murri que deixem a la dreta i uns 250 metres més tard som al costat de la poua de la Vinyota que ens queda a l'esquerra. Seguim escassos 30 metres més per l'ample camí, just quan aquest fa un mig gir a la dreta, nosaltres hem de cercar un sender planer que arrenca per l'esquerra endinsant-se en el bosc. Uns 150 metres bosc endins (rètol de fusta assenyalant-nos la font) trenquem a l'esquerra per un corriol descendent que en una cinquantena de metres ens condueix a la font.


El conjunt està emplaçat en una zona molt ombrívola i acollidora on hi trobem formacions rocoses de gran bellesa, taula i bancs de fusta i algun que altre petit salt d'aigua i gorgs. La font es troba al mig de l'espai, en un muret transversal de pedra, al mig del qual hi brolla l'aigua a través d'un gruixut broc de ferro que cau directament al terra formant un petit bassal i desguassa directament al torrent que resta a escassos 15 metres.

Antigament la font estava emplaçada al marge de la muntanya, després es va traslladar a la ubicació actual que era per on abans desguassava.