Font de Fontscalents


Castellcir (Moianès )
Coordenades GPS:41.7732,2.1378Clica per veure la ubicació.
Alçada:680 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2015
Caminades:
I-200  Clica per enllaçar amb la caminada I-200.


Està situada en el sector occidental del terme de Castellcir, al nord d'Esplugues, a la dreta de la riera de Fontscalents, uns 300 metres al nord del lloc on s'aboca el xaragall de la Quaranya i uns 750 metres al sud-est en línia recta de la masia del Verdeguer.
El seu accés, a peu, es pot fer des del lloc on el camí d'Esplugues travessa la riera per un passant a gual cimentat, just un centenar de metres al nord de la masia d'Esplugues. Cal remuntar la riera per la seva riba dreta (la riera ens queda a la dreta), seguint el corriol que discorre sempre més proper a l'aigua. Sense deixar el caminet que està ben fressat, en havent fet uns 500 metres, el corriol arriba a la bauma on es troba la font.


La font queda sota una bauma, on l'aigua raja per la part baixa a través d'unes escletxes a la roca i cau directament al terra, desguassant al torrent a través d'un petit solc que travessa el camí.

Al capdamunt, dins una fornícula excavada a la mateixa roca, hi ha una imatge de la Mare de Déu de Lorda i a sota un canelobre de ferro acompanyat de dues lleixes collades a la roca, tot ple d'espelmes normalment enceses.

Completen el conjunt una taula amb un sol banc per seure davant la font, al mig del camí, tot aixoplugat per la bauma.

El nom d'aquesta font denota una antiga surgència d'aigua calenta o tèbia. Actualment l'aigua que en surt ho fa a la temperatura habitual en les altres fonts del terme.

Es diu que en època d'exàmens, alguns estudiants dels voltants hi venen cercant ajuda miraculosa.

En una de les lleixes hi trobem un paper amb un poema dedicat a aquesta font que diu així:
La deu de Fonts Calents sempre dóna la mateixa aigua.
No confieu tant sols en la ufana primavera,
veniu-hi, sobre tot, quan l'estiu és més eixut.
Tampoc us en oblideu a la esmorteïda tardor,
ni penseu que al llarg hivern es glaça.
La Mare de Déu de Fonts Calents sempre dóna la mateixa aigua.

Sembla ser que a l'altre costat de la riera, a pocs metres, hi ha una segona font amb dos sortides d'aigua. Uns 25 metres més amunt de la font hi ha una petita resclosa.