Font Catalana


Barcelona (Barcelonès )
Coordenades GPS:41.4217,2.1729Clica per veure la ubicació.
Alçada:88 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2015


Ubicada al barri del Guinardó que pertany al districte d'Horta-Guinardó, al mig de la plaça Catalana, una de les places més entranyables i recollides del districte.


La font és una esvelta construcció en forma de pilar de base quadrada, d'un metre d'amplada per uns quatre d'alçada, coronada per una filigrana esculpida juntament amb l'escut de la ciutat de Barcelona repetit a les quatre cares. Sota els escuts trobem el nom de la plaça, més avall uns guarniments i a la part baixa uns rosetons, tot això en relleu i repetit a cadascuna de les cares. A la part baixa, l'aigua raja per dues aixetes envoltades d'un bonic rosetó i disposades a dues de les cares oposades, després cau a unes piques semicirculars de pedra picada que se sustenten a la paret.

Una mina alimentava la font que hi ha al centre. L'any 1907 unes fortes pluges causaren un esllavissament de terra que tapà la mina. Al final la font s'alimentà amb aigua corrent i encara ho segueix fent.

Després de la guerra les lletres que encapçalen la font foren trencades, amb el desig d'esborrar tot allò que sonés a català.