Font del Bacallà


Barcelona (Barcelonès )
Coordenades GPS:41.4223,2.1255Clica per veure la ubicació.
Alçada:326 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2015


La localitzem a la serra de Collserola, a l'est del Tibidabo, a la dreta del torrent homònim, uns 200 metres més avall del camí de Can Borni i uns 150 metres més amunt de la font Petita del Bacallà.
Els seus dos accessos són senzills i alhora agraïts: Ho podem fer des del punt quilomètric 2,8 de la carretera BV-1418 que uneix Vallvidrera amb la carretera de l'Arrabassada (a només 200 metres d'aquesta), on disposem d'una esplanada al costat de la carretera habilitada com aparcament. Aquí arrenca el camí de Can Borni, un ample vial barrat als vehicles motoritzats que marxa en direcció sud i lleugera baixada. Al cap d'uns 500 metres deixem a l'esquerra l'accés als jardins del Viver de Can Borni, només 20 metres després passem a frec de la font de Can Borni que queda a mà dreta i 350 metres més endavant arribem a un encreuament; en aquest punt cal abandonar el camí ample i trencar vers l'esquerra per unes escales de fusta que esdevenen un caminet de moderada pendent que marxa per dins el bosc. El camí està ben arranjat, amb escales de fusta que salven els trams més costeruts. Una mica més de 200 metres més avall, al final d'un tram d'escales, trobem la font, enlairada en una esplanada a l'esquerra del camí.
Una altra manera d'atansar-s'hi és des de la carretera de l'Arrabassada, la BV-1417. En aquest cas ho farem des del quilòmetre 1,7, des d'on surt un caminet en direcció sud-oest de moderada pujada que circula per dins el bosc, remuntant el torrent de la Font del Bacallà. 200 metres més amunt passarem pel costat de la font Petita del Bacallà i 150 metres més tard serem a la font del Bacallà.


La font queda en un extrem d'una ampla esplanada enlairada; unes escales de fusta ens faciliten l'accés. Es tracta d'una construcció elaborada formada per un frontal de pedra vista encastat al marge. L'aigua raja per un tub de plàstic encastat al mig del frontal i cau a un bassal rectangular arran del sòl que està empedrat i de forma semicircular, després desguassa formant el torrent que porta el seu nom. El desguàs deu estar embossat, doncs l'aigua vessa del bassal i s'escola pel mig de l'esplanada buscant el torrent.

Al capdamunt del frontal hi trobem una llosa de pedra amb un relleu que representa una penca de bacallà i la data de construcció, 1910, curiosament les dues últimes xifres ho són en lletres, no pas en números, "19 DEU"'. Al costat, una placa d'acer inoxidable ens recorda, a banda del nom de la font, que fou restaurada la primavera de l'any 1986 pel Col·lectiu Agudells de Sant Genís.

A banda i banda de la font i formant angle obert amb aquesta, arrenquen dos llargs seients de pedra amb respatllers que alhora retenen les terres.