Font dels Sobreeixidors


Navarcles (Bages )
Coordenades GPS:41.7516,1.9068Clica per veure la ubicació.
Alçada:253 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2015
Caminades:
I-206  Clica per enllaçar amb la caminada I-206.


La trobem dins el nucli urbà, en una petita zona enjardinada al costat de la riera, concretament a la confluència que formen el passeig de les Fonts, el carrer de Solervicens i la carretera BV-1221.


Es tracta d'una bonica construcció tota ella feta de pedra, amb base rectangular, teulada de teules àrabs a quatre vessants, una finestra en forma de volta de mig punt a cadascuna de les dues parets laterals i una ampla arcada a l'entrada. La font queda al seu interior, enclotada quatre esglaons per sota de l'esplanada. L'aigua raja regulada per una aixeta de polsador i cau a una pica rectangular de pedra picada que descansa en un pedestal de pedra. Al costat de l'aixeta encara es conserva un antic broc de pedra.

Al capdamunt del frontal hi ha una llosa de pedra on hi figura gravat el nom de la font i l'any de la seva primera construcció, 1902.

A banda i banda i arrambats a les parets laterals que li fan de respatller, disposem de dos llargs bancs de pedra per seure.

Una placa al costat de l'aixeta ens recorda que l'aigua d'aquesta font prové de la Font Calda, una surgència natural que brolla a la llera del riu Calders, a cinc quilòmetres de Navarcles. Des d'allà es transporta amb una canonada cap al poble (que disposa d'una xarxa de fonts ubicades a tots els barris, en les quals es pot gaudir de l'aigua de la Font Calda) perquè els veïns puguin disposar d'aigua de manantial a prop de casa. Aquesta aigua és d'una excel·lent qualitat.

Quan el 1899 els navarclins van fer la primera canalització de l'aigua al pou de Solervicenç per fer-la arribar a d'altres fonts escampades pel poble, van haver de fer un sobreeixidor per deixar anar l'aigua sobrant, d'aquí el nom de Sobreeixidors. Al 1902 s'hi va instal·lar una caseta de refrescs i fins l'any 1957 ininterrompudament cada estiu s'obria. El 1965 es va renovar la font i la caseta va desaparèixer. La riuada de 1971 va malmetre molt la zona i el mes de març de 1975 es va construir la font actual.