Font de Santa Margarida


Navarcles (Bages )
Coordenades GPS:41.7558,1.9053Clica per veure la ubicació.
Alçada:240 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Desembre 2015
Caminades:
I-206  Clica per enllaçar amb la caminada I-206.


Localitzem aquesta cabalosa font entre el riu Calders i el nucli urbà, al capdamunt dels horts del Regadiu Vell, al capdavall dels carrers de la Renaixença i de la Font de Santa Margarida. S'hi accedeix fàcilment des de qualsevol d'aquests dos carrers, al final dels quals cal baixar en direcció als horts i escassos 20 metres més avall, a la cantonada esquerra, trobem la font.


Es tracta d'un mur transversal de pedra, d'uns quatre metres de llargada per dos d'alçada, i un altre d'un metre d'amplada que surt a continuació, formant angle obert amb el principal i arrecerant la font, ambdós adossats als horts i que alhora retenen les seves terres. De la part baixa del mur més llarg surten tres gruixuts brocs de ferro, alineats un al costat de l'altre, cadascun amb un bon doll d'aigua ben fresca. L'abundant aigua que raja pels brocs cau a un llarg bassal de pedra arran del terra i desguassa per un canal obert que circula pel costat del camí dels horts.

Enmig dels horts i uns 30 metres per sobre de la font hi ha la mina d'on prové la seva aigua. Es pot veure amb facilitat la seva coberta amb volta.

El nom és en honor a la Santa que es venerava a la Capella de Sant Bartomeu.

La primera noticia escrita d'aquesta font és de 1338 tot i que segurament feia molts anys que rajava. Mn. Fortià Solà menciona les millores del 1706 i 1818 i dues lloses al frontal mantenen gravades aquestes últimes dates.

En Lluís, un amable veí, ens va explicar que el mur havia estat molts anys arrebossat i que en fer-se obres de rehabilitació van quedar al descobert les tres lloses de pedra amb les inscripcions que avui podem veure. El mateix Lluís i un seu germà van ser els que van construir la capelleta dedicada a Santa Margarida que hi ha uns metres més amunt.

L'aigua d'aquesta font ha estat utilitzada per regar els horts de la zona i també per abastar els veïns del barri. Avui dia encara serveix pel reg dels horts.