Font d'Aiguafreda de Dalt o de l'Abadessa Emma


Aiguafreda (Vallès Oriental )
Coordenades GPS:41.7885,2.2576Clica per veure la ubicació.
Alçada:586 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2022
Caminades:
I-207  Clica per enllaçar amb la caminada I-207.


Situada al petit i vell nucli d'Aiguafreda de Dalt, arrambada al mur de tancament que conforma l'espai de l'antiga sagrera.


L'accés a Aiguafreda de Dalt és ben senzill des de la font dels Enamorats, situada a la sortida nord del poble. Des d'aquí podem fer-ho a peu remuntant la riera de Martinet per un paisatge molt agradable i bonic, o bé per la pista forestal que hi puja. Ambdós estan perfectament assenyalats.


La font queda en el mur de pedra de la dreta que tanca el recinte. A mitja alçada l'aigua raja per un broc fet amb dues petites teules i cau primer a una pedra tosca erosionada pel pas dels anys i d'aquí regalima fins a un bassal semicircular a mig pam del terra que queda damunt d'un replà empedrat.

Al capdamunt del frontal hi tenim una imatge en relleu de ceràmica representat l'abadessa de Sant Joan, Emma. Al seu costat una placa de ceràmica, en relleu també, feta en commemoració dels 1.100 anys del naixement d'Aiguafreda de Dalt i a sota uns mosaics en homenatge a l'abadessa Emma que ens informen que va ser ella la promotora de la construcció de l'ermita l'any 898.

L'última reconstrucció es va fer l'any 1998, coincidint amb els 1.100 anys d'Aiguafreda de Dalt.

L'aigua de la font és proveeix d'una antiga mina situada uns 40 metres més amunt.

Antigament era una font de dos brocs a diferent nivell, on un alimentava l'altre.

En un nivell inferior a l'esplanada hi ha l'entrada a la casa o masoveria, annexada a l'església, on es pot baixar per unes escales. Al capdamunt del mur superior que sustenta les escales encara podem veure un broc fet amb dues teules contraposades per on surt l'aigua sobrant de la font i cau una bassa-estany arran del terra. Abans de la restauració d'aquest conjunt arquitectònic, l'aigua sortia per la part baixa de la barana de les escales mitjançant un brollador metàl·lic que omplia una pica de forma rectangular feta d'obra revestida amb morter.

A l'entorn de l'església d'Aiguafreda de Dalt hi havia una altra font construïda per drenar l'aigua que transcorre pel subsòl del conjunt. Aquesta font estava emplaçada a tramuntana de l'església, integrada en un dels contraforts del temple. Les últimes reformes efectuades en aquest bonic conjunt, van fer desaparèixer la font i en el seu lloc podem veure una canalització oberta per on circula l'aigua que alimenta els degotalls situats a un nivell inferior.