Font de Sant Lluís


Mont-Lluís (Conflent )
Coordenades GPS:42.5084,2.1218Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,583 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2015


Erigida al carrer Lt. Pruneta fent cantonada amb el carrer Víctor Hugo, sota la plaça de l'església, dins el mur que la sosté i al costat dels vells rentadors.


La font està inserida en el mur de carreus de pedra ben escairats que aguanten la plaça. El seu frontal queda endarrerit un metre respecte la façana mitjançant una llarga volta. L'aigua raja per dues canelles colzades de ferro, guarnides amb un rosetó i disposades una al costat de l'altra i a mig metre de distància entre elles. Recull l'aigua una pica allargada de pedra picada que després alimenta el safareig que hi ha al seu darrere, accessible pel carrer Víctor Hugo.

Al capdamunt del frontal hi ha el nom de la font fet en ferro i a l'esquerra una porteta metàl·lica de servei.

La remodelació de la font de Sant Lluís el 1850 va permetre alimentar el safareig que hi ha al seu costat. En aquest lloc de trobada, les mans s'escalfaven amb l'aigua calenta d'una galleda alhora que les llengües s'activaven al ritme dels sacsejadors. Es disposaven els llençols a escórrer gràcies a unes perxes llargues d'avellaner sobre la bassa, després es transportaven en paneres o bolquets i s'assecaven, estirats al sol dels prats del glacis, amunt del poble. Actualment, el rentador es manté tancat amb un enreixat de ferro i el seu interior es conserva en molt bon estat, fins i tot hi ha dues figures que representen dues dones fent la bugada, vestides d'època, amb la roba estesa i tots els estris necessaris, tot molt ben endreçat.