Font d'en Vauban


Mont-Lluís (Conflent )
Coordenades GPS:42.5089,2.1227Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,582 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2015


Erigida dins el nucli urbà, a l'extrem oriental de la vila, a la unió del bulevard Vauban i del carrer Foirail, sota mateix d'una gran esplanada habilitada com aparcament, al costat de les escales que hi pugen.


El conjunt de la font queda arrecerat pel mur de pedra que sosté l'esplanada que hi ha al damunt. Es tracta d'una font de tipus comercial de ferro colat, de forma més aviat cilíndrica i broc colzat.

L'aigua cau a un llarg abeurador de pedra picada d'una sola peça que descansa directament al terra, després vessa per l'extrem contrari i desguassa a un enreixat de ferro. L'abeurador té gravat al mig del seu lateral la data 1849.

Sota el broc, uns passamans de ferro permeten que reposin les galledes o garrafes mentre s'omplen.

Al costat dret de la font hi ha un plafó amb un resum de la història de l'enginyer militar Vauban: Sébastien Le Preste de Vauban (1633-1707), nascut a Saint-Léger de Fourcheret en el si d'una família de la noblesa petita, va seguir la carrera militar. El 1656, amb 23 anys, s'incorpora a l'exèrcit reial, on rep el diploma d'enginyer ordinari del rei. Home d'acció, es dedica a la presa de ciutats i a la construcció de fortificacions alhora. A partir del 1673 instaura un sistema de setge que es farà servir durant dos segles. Els seus principis de la guerra de setge inclouen ocupar de manera racional el terreny i utilitzar judiciosament l'artilleria, sempre procurant evitar el nombre màxim de vides humanes. Vauban passarà 54 anys al servei del rei Lluís XIV de França. Participa en més de 130 accions de guerra i en 53 setges. Construeix o millora 160 places fortes, com la de Mont-Lluís (1679-1681) i habilita diversos ports marítims i canals. És ascendit a mariscal de França el 14 de gener de 1703 i mor el 30 de març de 1707 als 74 anys.