Font del Carrer dels Abeuradors


Ix (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.4338,1.9547Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,158 m
Accés:Lliure
Tipus:De xarxa
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2015


Localitzada al carrer dels Abeuradors (Rue des Abreuvoirs) del petit nucli d'Ix, gairebé a la cantonada amb el passatge de Sant Martí.


Es tracta d'una singular font d'aigua provinent de la xarxa municipal, la primera que ensopego d'aquestes característiques. De tipus comercial, de ferro colat pintada de blau, forma més aviat cilíndrica i broc colzat. La font està collada mitjançant quatre cargols a un esglaó cimentat i rectangular enlairat mig pam del terra. L'aigua cau a un enreixat de ferro per on desguassa al clavegueram.

La singularitat és que utilitza un sistema de bombatge, el qual s'acciona fent rodar una manivela situada al capdamunt de la font. El mecanisme consta de dos contrapesos arrossegats per la força centrífuga del volant d'inèrcia que eleva l'aigua del sistema d'abastament públic. En prémer aquests tubs fa pujar l'aigua i raja pel broc. Sembla ser una bona solució a l'hivern per eludir problemes de congelació.

Aquest tipus de fonts són fabricades per l'empresa Bayard, fundada el 1880, amb seu a Lió, especialitzada en la fabricació i venda de productes hidràulics; com vàlvules, fonts i hidrants. L'any 1901 va patentar aquest model. Estan molt esteses a la zona de Lió; es troben en els cementiris, estadis i parcs. També són habituals en tota la vall de Grenoble, tant al centre de la ciutat com als pobles propers.