Font dels Banys de Llo


Llo (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.4512,2.0611Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,400 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Agost 2017
Caminades:
I-255  Clica per enllaçar amb la caminada I-255.


Localitzada a les afores del bonic poble de Llo, uns 400 metres al sud, al costat del riu Segre i dels populars Banys de Llo.
Si venim de Sallagosa, poc abans d'entrar al nucli urbà de Llo, disposem a mà dreta d'un ampli aparcament des d'on arrenca un camí descendent i ben assenyalat que en poc més de 450 metres ens porta als Banys de Llo. Un cop deixem enrere el recinte dels banys, trenquem a la dreta, travessem el riu per un pont i un cop a l'altra banda, no més de 30 metres, trobem a mà esquerra un rudimentari cobert d'obra amb un safareig a dins alimentat per un brollador d'aigua calenta i sulfurosa.


En aquest cas, més que una font pròpiament, vull destacar el conjunt d'aigües sulfuroses i calentes de Llo. Es tracta d'una deu natural d'aigua sulfurosa, rica de manera natural en sofre i minerals, amb propietats beneficioses que són reconegudes per la relaxació, per als dolors reumàtics o musculars, així com per a la pell i els cabells. Les aigües són captades a 77 metres a sota terra gràcies a una perforació artesiana. Surten a la superfície amb un brollador de 30 m³ i una temperatura entre els 34 i els 39ºC. La raó que justifica l'alta temperatura de l'aigua la trobem a 4.000 metres sota el mantell terrestre, a tocar del magma, lloc des d'on es projecta un líquid que tarda uns 10.000 anys abans no es deixa notar a la superfície, al voltant dels 37ºC. Durant tot aquest procés l'aigua es nodreix de moltes propietats mineralògiques, a més de provocar que es cultivin unes petites microalgues que són excel·lents per al tractament de la pell, les ungles o les articulacions.

Un dels punts on podem tenir lliure accés a aquesta aigua, és precisament el rentador on estem situats. Es tracta d'una petita construcció de pedra i obra obert per una cara i amb teulada a una sola vessant. Dins hi trobem dos safareigs d'obra arrebossada, un més gran que l'altre, alimentats generosament per l'aigua calenta que surt per un gruixut tub encastat a la paret lateral de la dreta.

Al costat del rentador, a l'altra banda del riu, hi trobem el centre termal dels Banys de Llo, abastit també amb la mateixa aigua sulfurosa i calenta. Tot i els evidents canvis, l'esperit és el de sempre: un espai accessible per a tothom, que destil·la la genuïnitat pròpia i acolorida d'unes aigües calentes i sulfuroses a tocar de les Gorges del Segre. La millor hora per gaudir d'aquest espai és al matí, quan els únics companys de viatge són la calma, la frescor de l'aire o els raigs primerencs del sol.