Font de les Pipes


Arbúcies (Selva )
Coordenades GPS:41.8198,2.4945Clica per veure la ubicació.
Alçada:343 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Gener 2016
Caminades:
I-209  Clica per enllaçar amb la caminada I-209.


Erigida al costat mateix de la llera dreta de la riera d'Arbúcies, sota mateix del Molí de les Pipes i a uns 50 metres del pont romànic. S'hi accedeix per un trencall que surt a l'alçada del punt quilomètric 2,1 de la carretera GI-543 que porta d'Arbúcies a Viladrau. Un cop travessat el pont, cal seguir escassos 50 metres el curs de la riera per un caminet arranjat amb baranes de fusta. També ens hi podem atansar des de l'esplanada del restaurant, tot baixant per unes escales.


La font queda en una raconada ombrívola, formant una placeta a recer de les escales i del marge. El frontal és un mur de pedra adossat a la muntanya, de forma ondulada, al mig del qual hi ha encastat un broc de ferro en forma de teula i abonyegat. L'aigua cau a un bassal semicircular arran del terra i desguassa per un canaló obert a un petit xaragall que va a parar a la riera. Al damunt del broc hi trobem una rajola de ceràmica quadrada amb el nom de la font gravat.

A banda i banda de la font dos bancs correguts de pedra, amb el seient i el respatller alicatat amb rajoles de color blanc amb la tècnica del trencadís. A l'entorn de la font disposem d'una taula rodona de pedra envoltada per bancs que ens conviden a fer-hi una estada.

L'edifici que hi ha al damunt de la font, avui restaurant, era un antic molí fariner, documentat des de l'any 1313. Però el molí que ens ha pervingut és del segle XV, adossat a una masia d'època moderna que va ser utilitzat com a torneria a principis del segle XX. Del molí se'n conserven les dues moles i el carcavà, a més de la bassa i el rec. Se'l coneixia antigament amb el nom de molí del Congost i molí del Marcús. El nom actual li prové de la fabricació de pipes. Es va convertir en molí fariner al segle XIX.

A escassos 50 metres aigües amunt, hi ha el pont romànic del Molí de les Pipes que salva la riera d'Arbúcies. És considera construït al segle XI. És un pont d'arc de punt rodó, d'un sol ull, amb baranes fetes amb còdols de pedra irregular, sense treballar. Recobert en part de molsa, heures i falgueres, constitueix un dels indrets més romàntics i encisadors del terme.