Font del Carinyo


Pallejà (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.4269,1.9878Clica per veure la ubicació.
Alçada:117 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Gener 2016
Caminades:
I-210  Clica per enllaçar amb la caminada I-210.


La font pertany a una finca particular però l'accés és públic. Emplaçada als afores del poble pel nord-oest, a escassos 150 metres a l'oest de Can Coll. L'accés és senzill. Cal travessar tot el nucli urbà de sud a nord, seguint els indicadors del Cementiri Nou. Sortim de la vila pel carrer de Ramon Llull i continuem pel camí de Can Coll. Un centenar de metres després d'haver deixat enrere les últimes cases, trenquem a l'esquerra per un carrer en pujada. Uns 100 metres més amunt passem a frec de IES Pallejà que deixem a l'esquerra i uns altres 250 després som al costat de Can Coll. Seguim escassos 100 metres pel camí cimentat fins que aquest s'acaba. En aquest punt rebutgem el camí de l'esquerra que dóna accés a una finca particular i continuem per la pista forestal de terra que arrenca per la dreta. Al cap de només 40 metres abandonem la pista, tombem a l'esquerra, pugem unes escales d'obra i trobem la font.


El conjunt es troba en una terrassa enlairada de forma arrodonida, empedrada i vorejada per un muret baix de pedra rematat amb maons vistos que alhora fa de banc per seure. Al mig hi ha una bassa rodona, d'uns 10 metres de diàmetre, combinant pedra i maó vist. A l'entorn encara queden vestigis del que va ser el gran jardí de la masia.

En un raconet de la terrassa queda la font, a recer d'un mur arrodonit amb un banc que el ressegueix. La font és part de la bassa, emergeix del seu contorn. El mur frontal és d'obra vista, arrodonit per la part de dalt. Al mig del qual hi un plafó de rajoles de ceràmica, molt esmicolat i desgastat pel pas del anys, on, a part del nom, hi podíem llegir aquesta frase: "La Sra. Mercedes Bonastre que prodigaba bondad como la fuente da el agua que fluye mansamente", avui dia molt malmesa. Sota hi ha una pica de pedra picada i forma semicircular que recollia l'aigua, malauradament mig trencada. El broc per on rajava l'aigua ha desaparegut i només queda el forat.

Actualment la font resta eixuta, està desconnectada, però la bassa es segueix alimentant d'aigua mitjançant una canonada que es repenja al capdamunt de la font, de forma poc elegant i deslluint el conjunt.

Sembla ser que el propietari aleshores de la casa, el Sr. Seix, patia de veure com s'apagava la salut de la seva esposa Mercè. Desesperat, se li va acudir fer-li un regal, la Font del Carinyo. Així doncs, li va regalar en motiu d'una malaltia que patia. Es va recuperar gràcies als molt passeigs pels voltants de la finca. Va urbanitzar el jardí amb diferents camins, pèrgoles a les que podia reposar, fins on avui es troba la font-bassa.