Font de Coll de Te


Arbúcies (Selva )
Coordenades GPS:41.7915,2.4716Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,022 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2019
Caminades:
I-212  Clica per enllaçar amb la caminada I-212.


Localitzada uns 250 metres al sud-oest del coll de Te de qui rep el nom, uns 125 metres al sud de la font del Prat.


S'hi accedeix fàcilment des del pla de l'Espinal, situat al punt quilomètric 22,6 de la carretera BV-5114 que porta de Sant Celoni a Viladrau. Aquí prenem una ampla pista forestal que surt en direcció est i que baixa a Arbúcies. Només començar-la deixem a l'esquerra un edifici isolat anomenat el Convent i a la dreta el camí que baixa a Santa Fe. Avancem de pla cap a llevant travessant una esplèndida fageda. Només acabar-se la tanca de l'edifici del Convent arribem a una cruïlla de camins; obviem el camí que marxa per la dreta i seguim per la pista que se'n va per l'esquerra. Deixem a la dreta un pedró amb la inscripció "Carretera particular, J. Garolera, prohibido el paso". Aquesta és la pista que baixa a Arbúcies. Sense deixar en cap moment la pista principal, uns 1,1 quilòmetres més avall, a la sortida d'un pronunciat revolt a la dreta, passem a frec de la font del Conill. Continuem per l'ampla pista gaudint de l'aveteda i la fageda. Uns 3 quilòmetres més avall, just uns 125 metres abans d'arribar a coll de Te, trenquem a l'esquerra per un camí carreter que inicialment marxa en sentit sud-oest i contrari al que dúiem. Uns 75 metres més enllà passem pel costat d'una bassa de reg i escassos 25 metres després som sota la font que ens queda enlairada a l'esquerra.


La font està erigida en un petit replà dins el bosc i enlairat cinc metres respecte del camí. Unes escales de pedra molt malmeses ens hi atansen.

Es tracta d'un mur de pedra del país lligada i adossat al marge, de forma corbada, d'uns quatre metres d'amplada per dos d'alçada. Al mig del mur, l'aigua raja per un gran broc de pedra en forma de mig caneló i cau a un bassal semicircular arran del terra.

A banda i banda de la font hi ha dos bancs de pedra per seure arrambats al mur que li fa de respatller. Al davant d'un d'ells disposem una taula rodona de pedra on poder fer un mos.

L'aigua sobrant de la font alimenta una bassa situada a escassos 25 metres i a peu de camí.