Font d'en Pistola


Arbúcies (Selva )
Coordenades GPS:41.7972,2.4568 Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,020 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2019
Caminades:
I-212  Clica per enllaçar amb la caminada I-212.


Es troba enlairada uns 10 metres de la llera esquerra de la riera de les Truites (en algun mapa anomenada sot del Mal Pas), a la Solella de Vilanova, a cavall entre les Agudes i el turó de Vilanova, just per sota del camí que porta al corral d'en Vidal. És difícil localitzar-la des del camí, està orientada al sud i el camí queda al nord, cal doncs estar a l'aguait de no passar-hi de llarg.


La font d'en Pistola queda just per sota de la font dels Tossuts.


Hi ha diferents maneres d'arribar-hi, us detallaré la que vaig fer: Ens situem al pla de l'Espinal, al punt quilomètric 22,6 de la carretera BV-5114 que porta de Sant Celoni a Viladrau. Aquí prenem una ampla pista forestal que surt en direcció est i que baixa a Arbúcies. Sense deixar la pista, uns 4,2 quilòmetres més avall arribem a coll de Te. Seguim per la pista mig quilòmetre més, fins que entra en un revolt a la dreta amb un pedró amb la inscripció "Carretera particular, J. Garolera, prohibido el paso". Aquí cal abandonar la pista (i també el vehicle si heu vingut amb ell) i continuar per un ample vial que arrenca d'enfront en direcció nord al començament, després s'adreçarà a ponent, i que seguirem durant uns 1,25 quilòmetres, passats els quals creuarem el sot de Marianegra per un petit pont i passarem a frec de la cabalosa font homònima que deixarem a l'esquerra. A continuació seguirem pel camí que marxa en sentit nord. Al cap d'uns 175 metres, just a l'entrada d'un pronunciat revolt a l'esquerra, rebutgem un camí ascendent que arrenca per l'esquerra. Passat el revolt, el camí avança de pla i baixa a buscar la riera de les Truites, la qual travessem 100 metres després de deixar l'últim trencall. Un cop a l'altra banda, continuem pel camí que està ben fressat, en direcció nord-est, enlairant-nos amb llaçades àmplies i inevitables per la vall. Després d'uns 350 metres d'haver deixat enrere la riera de les Truites, defugim un camí que surt per la dreta al mateix temps que descrivim un gir de gairebé 180º a l'esquerra, adreçant-nos al sud-oest. Aquest és el camí que porta al corral d'en Vidal. Uns 150 metres més tard ens encarem a l'oest alhora que entrem en un bosc de pins que ombregen el camí. Uns 350 metres més enllà sortim del bosc i de seguida, a l'alçada d'un recolze del camí, es desprèn a l'esquerra un antic camí de desembosc que nosaltres prenem. El camí davalla a buscar el torrent, però al cap només de 50 metres serem al costat de la font dels Tossuts que ens queda a peu de camí a mà dreta.


Just per sota del camí tenim la font d'en Pistola, entre el camí i el torrent.


Modesta i amagada font, ben arranjada però, erigida en un petit replà entre el camí de desembosc que baixa a buscar el torrent i aquest mateix.

Es tracta d'un mur de pedra del país amorterada que alhora reté les terres, pel mig del qual raja l'aigua a través d'un gruixut broc de ferro i cau a un petit bassal quadrat arran del terra per on desguassa al torrent.

Desconec si la beta d'aigua de les font dels Tossuts i la font d'en Pistola és la mateixa.